Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ŠEŠĖLIS ŠALIES GYNYBAI
STT apklausė ir L. Kasčiūną, ir A. Armonaitę
ELTA
Alfa.lt
STT.

Kandidatas į krašto apsaugos ministrus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia pirmadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) apklausos metu pareigūnus informavęs, kad lobistinės veiklos požymių komiteto narių veikloje nepastebėjo.

„Pirma – aš kaip NSGK pirmininkas nepastebėjau jokių komiteto narių veikimo, kuris man keltų klausimus kaip lobizmas. Tai iš karto šitą pasakiau. Taip pat aš visiškai sutinku su generalinės prokurorės išsakyta mintimi, kad už korupciją teisti asmenys neturėtų dalyvauti krašto apsaugos ministerijos pirkimuose ir reikės paruošti teisės aktus“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas.

„Ir iš savo pusės papasakojau atvejį ar net porą atvejų, kai top 30 esančios gynybos kompanijos norėjo Lietuvoje investuoti, ieškoti galimybių gamybai, bet KAM uždarumas buvo toks, kad su jais net nesusitiko“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūno teigimu, pokalbis su STT pareigūnais buvo trumpas ir malonus.

„Čia informacijos patikrinimas. Labai trumpas susitikimas, bet labai malonus“, – teigė L. Kasčiūnas.

Į STT pirmadienį liudyti atvyko ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Ji teigė, kad iš pareigų pasitraukiantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užmetė šešėlį ant visos KAM. Ministrė taip pat pabrėžė iš KAM pasigedusi atvirumo, kalbantis su užsienio investuotojais.

„Yra užmestas visai krašto apsaugos sistemai šešėlis. Mano atsakymai gal šiek tiek prisidės prie aiškumo, prie atsakymų tyrėjams, atsakymų visuomenei. Tai mielai pateiksiu viską, ką žinau, kuo galiu padėti“, – žurnalistams pirmadienį teigė A. Armonaitė.

„Man kaip ministrei yra neįtikėtina blogąja prasme, kaip per 30 metų Lietuvoje yra neatsiradusi nė viena tiesioginė užsienio investicija reikšmingesnė gynybos srityje. Tai aš sakyčiau, kad tai yra kenksminga iš esmės valstybei. Tikiu, kad pakeisime tai dabar. Dabar proaktyviai visa Vyriausybė dirba, kad būtų investuotojų daugiau“, – sakė ji.

Todėl A. Armonaitė pabrėžia, kad atvirumo KAM galėjo būti ir daugiau.

STT dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje jau apklausė iš pareigų besitraukiantį krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską ir Seimo narį liberalą Raimundą Lopatą, buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką.

ELTA primena, kad iš pareigų besitraukiantis A. Anušauskas teigė darbo KAM metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas. Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM, nėra pradėjusi. Visgi tarnyba patvirtino iš ministerijos sulaukusi informacijos apie Seimo narį, parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narį R. Lopatą. Pastarasis tvirtino, kad nėra aišku, ar STT analizuojami duomenys susiję su juo pačiu, ar su galima korupcija pačioje KAM.

2024 03 25 15:29
Spausdinti