Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SVEIKATOS SEKTORIUS
STT: valstybinėje akreditavimo tarnybos praktika leidžia medikams išvengti atsakomybės
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Medikai gali išvengti atsakomybės už padarytus pažeidimus, o korupcinio pobūdžio nusikaltimus padarę specialistai po trijų mėnesių gali gauti naują veiklos licenciją, teigia korupcijos rizikos analizę Valstybinėje akreditavimo tarnyboje atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo ruožtu teigia jau siūliusi ir vėl teiksianti priemones, kaip nustatytus trūkumus taisyti.

Pasak tarnybos, nustatyta, kad pagal dabar galiojančią tvarką, egzistuoja galimybė sveikatos priežiūros specialistams išvengti atsakomybės už padarytus pažeidimus, nes gydymo įstaigos neprivalo informuoti Akreditavimo tarnybos apie specialistų netinkamą licencijuojamos veiklos vykdymą bei nustatytus jų veiklos pažeidimus.

STT pateikia atvejį, kai Valstybinės ligonių kasos teritoriniai padaliniai nustatė gydytojo grubius pacientų teisių pažeidimus. Neteisėtai išdavus nedarbingumo pažymėjimus, pacientui nesuteikus paslaugų fiksuotas gydymas, už kurį lėšos apmokėtos iš PSDF, nepagrįstai reikalauta paciento sumokėti į gydymo įstaigos sąskaitą įmoką, tačiau gydytojo licencijuojamos veiklos apribojimai taikyti tik po dviejų metų.

Kitas atvejis, kai už neteisėtą išblaivinimo/detoksikacijos paslaugos teikimą atsakomybė taikyta tik juridiniam asmeniui, tačiau gydytojui licencijuojamos veiklos apribojimai nebuvo taikyti.

Taip pat nustatyta, kad Akreditavimo tarnybai sudaroma galimybė vertinant sveikatos priežiūros specialistų korupcinio pobūdžio pažeidimus, taikyti jiems palankesnius licencijuojamos veiklos apribojimo pagrindus. Pavyzdžiui, uždraudžiant vykdyti vienos srities medicinos praktiką iš kelių turimų licencijų, o ne medicinos praktiką bet kokioje srityje.

Kritiškai vertinamas teisės aktuose įtvirtintas neproporcingas pažeidimų reikšmingumo nustatymas, suteikiantis galimybę gydytojams, padariusiems korupcinio pobūdžio nusikaltimus, po trijų mėnesių gauti naują veiklos licenciją.

STT korupcijos prevencijos pareigūnų vertinimu, tokia tvarka nesukelia asmenims veiksmingo prevencinio bei atgrasančio poveikio.

Korupcijos rizikos analizės metu pastebėta, kad nereglamentuota Sveikatos priežiūros specialistų profesinės kompetencijos vertinimo komisijos sudarymo tvarka, taip pat šios komisijos sprendimai grindžiami subjektyvia jos narių nuomone.

Korupcijos rizikos analizė pateikta Sveikatos apsaugos ministerijai ir Akreditavimo tarnybai, jos per tris mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgė ar numato atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Kaip BNS informavo SAM, jai tarnybos įvardinti trūkumai yra žinomi, o jiems ištaisyti buvo pasiūlytos Medicinos praktikos įstatymo pataisos.

„Vienas pagrindinių siūlymų – suvienodinti už korupcinius nusikaltimus nuteistų sveikatos sektoriaus darbuotojų licencijų stabdymą, numatant metų terminą, kuomet nebūtų galima verstis medicinine praktika. Ministerijos vertinimu, ši priemonė itin prisidėtų prie smulkusios korupcijos prevencijos. Deja, ministerijos siūlomas pataisas Seimas atmetė“, – teigiama komentare.

Ministerija žada siūlyti naujas priemones, kurios padėtų užkardyti korupcinius nusikaltimus sveikatos apsaugos sistemoje, kai detaliau susipažins su pateiktomis STT rekomendacijomis.

2023 01 03 12:31
Spausdinti