Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Sudegusi įtaka: buvusio Uzbekistano prezidento dukra kaltinama paėmusi beveik 750 mln. eurų kyšį
BNS
Gulnara Karimova (kairėje). (Reuters nuotr.).

Pernai mirusio buvusio Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo dukra Gulnara Karimova ilgus metus buvo įtakingas asmuo tiek politikoje, tiek šalies versle. Tačiau prieš keletą metų prasidėjęs jos staigus krytis vis dar tęsiasi – penktadienį pranešta, kad jai skirtas ikiteisminis areštas ir pateikti kaltinimai didelio masto sukčiavimu bei pinigų plovimu.

Uzbekistano generalinės prokuratūros pranešime sakoma, kad „Gulnarai Karimovai buvo pateikti kaltinimai“ tokiais nusikaltimais kaip sukčiavimas, pinigų plovimas bei užsienio valiutos slėpimas. Kaltinamoji „laikoma už grotų“, sakoma jame. 45 metų moteris yra vyriausia šios gana uždaros Vidurio Azijos valstybės velionio prezidento dukra. I.Karimovas mirė nuo insulto pernai rugsėjį. Anksčiau G.Karimova buvo laikoma potencialia savo tėvo įpėdine; ji užėmė įtakingus diplomatinius postus – ėjo ambasadorės Ispanijoje pareigas ir buvo nuolatinė Uzbekistano atstovė Jungtinėse Tautose.
Anksčiau G.Karimova buvo laikoma potencialia savo tėvo įpėdine; ji užėmė įtakingus diplomatinius postus – ėjo ambasadorės Ispanijoje pareigas ir buvo nuolatinė Uzbekistano atstovė Jungtinėse Tautose.
Be kita ko, ji savo šalyje organizuodavo mados savaitės renginius, turėjo savo papuošalų liniją, buvo popmuzikos atlikėja ir vadovavo keliems pramoginiams televizijos kanalams. Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų skyriaus pranešime teigiama, kad G.Karimova priklausė organizuotai nusikaltėlių grupuotei, 12 šalių kontroliavusiai turto už daugiau kaip 1,3 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų). Jame sakoma, kad grupuotei priklausė 22,9 mln. svarų (25,6 mln. eurų) vertės nekilnojamojo turto Londone bei viešbučių Dubajuje už 67,4 mln. dolerių (57,6 mln. eurų). Ilgame kaltinimų G.Karimovai sąraše minima, jog ji sukčiaudama gavo 595 mln. dolerių (per 508 mln. eurų), o į jos ofšorines sąskaitas buvo pervestas 869,3 mln. dolerių (742,9 mln. eurų) kyšis. Buvo pranešama, kad nuo 2014 metų, kai socialiniame tinkle „Twiter“ ji viešai susipyko su savo motina ir jaunesne seserimi, jai buvo skirtas namų areštas. Gulnara nedalyvavo ir savo tėvo laidotuvėse. Uzbekistano generalinės prokuratūros pranešime teigiama, kad 2015-aisiais moteriai buvo skirta penkerių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Per interviu su britų transliuotoju BBC gruodį jos Londone gyvenantis 23 metų sūnus Islamas Karimovas jaunesnysis paragino Uzbekistano valdžią įrodyti, kad jo motina yra gyva ir sveika. G.Karimova taip pat figūruoja ilgus metus vykdomame korupcijos tyrime, susijusiame su Vakarų telekomunikacijų kompanijomis. JAV ir Europos pareigūnų teigimu, šios bendrovės sumokėjo moteriai kelis milijardus dolerių, kad užsitikrintų prieigą prie nacionalinės rinkos. Šveicarijos prokurorai gruodį buvo atvykę į Taškentą, kur apklausė G.Karimovą; ši apklausa išsklaidė gandus, kad moteris yra mirusi. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 28 16:00
Spausdinti