Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ES EKONOMIKA
Šviesi Europos Komisijos prognozė Lietuvai: ekonomika augs, atlyginimai augs
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Twenty20

Lietuvai – šviesesnis ekonomikos rytojus. Europos Komisija trečiadienį pristatė pavasario ekonomikos prognozes, kuriose piešiamas optimistiškesnis ES ekonomikos atsigavimo scenarijus.

Prognozuojama, kad Lietuvoje ekonomika šiemet augs 2,9, kitais metais – 3,9 proc. Vasario mėnesį Komisijos pristatytoje žiemos prognozėje teigta, kad 2021 m. Lietuvos BVP turėtų augti 2,2 proc. ir 2022 m. – 3,1 proc.

„Lietuvos ekonomika 2020 m. atsilaikė geriau nei daugelio kitų šalių, BVP susitraukė sąlyginai mažai dėl eksporto atsparumo. Didelis pagalbos paketas padėjo išlaikyti darbo vietas ir pajamas, nepaisant tam tikro nedarbo didėjimo. 2021 m. paramos priemonės, skirtos COVID-19 iššūkiams atremti, lems gan didelį biudžeto deficitą. Bendrai prognozuojamas BVP augimas, paremtas vidine paklausa“, – sakoma Komisijos pavasario prognozėje.

Pasak jos, įsibėgėjant vakcinacijai ir atsidarant ekonomikai, vidinė paklausa padės ekonomikos atsigavimui. Ateityje vartojimą didins ir rekordiškai didelės lietuvių santaupos. Taip pat tikimasi investicijų augimo, kurį paskatins ir Ekonomikos gaivinimo planas.

Be to, Komisijos ekspertai teigia, kad ir šiemet išliks stiprus Lietuvos eksportas, ypač farmacijos ir naftos produktų, nors importo ir eksporto balansas bus šiek tiek neigiamas. Prognozėse taip pat pažymima, kad nedarbas šiemet bus panašus, kaip pernai – 8,3 proc. (pernai – 8,5 proc., 2019 m. – 6,3 proc.), tačiau kitais metais sumažės iki 7,1 proc.

„Nepaisant padidėjusio nedarbo, algų augimas 2020 m. išliko stiprus (...) Gerėjanti ekonomikos situacija sąlygos tolesnį atlyginimų augimą 2021 m. ir 2022 m.“, – prognozuojama ataskaitoje. Infliacija numatoma, kad bus apie 2 proc.

Komisija piešia pozityvesnį vaizdą ne tik Lietuvai, bet ir visai ES. Euro zonos ekonomikos augimas šiemet turėtų siekti 4,3 proc. ir kitais metais – 4,4 proc. Visos ES – atitinkamai, 4,2 proc. ir 4,4 proc. (žiemos prognozėje – 4,1 proc. 2021 m. ir 3 proc. 2022 m.)

„Tai šviesesnė prognozė, nei tikėtasi žiemą dėl dviejų priežasčių: pirma dėl geresnio pasaulio ekonomikos atsigavimo, nei manyta. Antra, bet labai svarbi priežastis, postūmis iš mūsų ekonomikos gaivinimo plano“, – spaudos konferencijoje Briuselyje trečiadienį kalbėjo ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni. Jis taip pat pasidžiaugė, kad dėl pandemijos išaugusi bedarbystė ES artimiausiu metu turėtų ženkliai sumažėti.

2021 05 12 12:52
Spausdinti