Meniu
Prenumerata

sekmadienis, birželio 30 d.


ŠVIETIMO MINISTERIJA
Švietimo ministro dilema: kiek dar laiko ministerijai vadovaus laikinoji ministrė M. Navickienė?
ELTA ir IQ

Nesėkmę prezidento rinkimuose patyrusi premjerė Ingrida Šimonytė mato galimybę švietimo ministro paieškų klausimą aptarti su antrai kadencijai perrinktu šalies vadovu Gitanu Nausėda.

„Manau, kad turėsime progą šitą klausimą aptarti su ponu Nausėda ir tada nuspręsime, koks sprendimas yra praktiškesnis“, – pirmadienio rytą žurnalistams spaudos konferencijoje teigė I. Šimonytė ir tikino nematanti prasmės skirti naują švietimo ministrą prieš prezidento inauguraciją, kai liepą, ministrei pirmininkei grąžus įgaliojimus prezidentui, su prezidentu vėl teks sėsti prie derybų stalo dėl Ministrų kabineto.

Ji taip pat pabrėžė, kad kol kas Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) puikiai veikia ir su laikina vadove – socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene.

„Manau, kad Monikai Navickienei puikiai sekasi tvarkytis ir su antros ministerijos iššūkiais. Iš praktinio taško žiūrint, manau, kad taip ir galėtų būti. Bet nesakau, kad taip turėtų būti“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad premjerė I. Šimonytė kandidatą į švietimo ministrus gali siūlyti jau artimiausiu metu, tačiau pripažįsta, kad tai priklausys nuo I. Šimonytės apsisprendimo.

„Turiu tokį pajautimą. Bet tai yra jos prerogatyva, nenorėčiau lįsti ne į savo daržą“, – sakė G. Landsbergis.

Anot partijos pirmininko, nereikėtų atmesti ir daugiau pokyčių Ministrų kabinete, apie kurio atnaujinimo poreikį pastarąsias kelias savaites kalba prezidentūra.

„Vyriausybę formuoja jos vadovas, turintis palaikymą Seime. Prezidentas turi svertų performavimo procesui, bet vėlgi tai yra politinės svarstyklės – spaudžiant vieną pusę, reikėtų galvoti ir apie kitą pusę. Turi būti palaikomos atitinkamos atsvaros – palaikymas Seime ir premjero sutikimas galimiems pokyčiams“, – LRT žurnalistams Briuselyje pirmadienį sakė G. Landsbergis.

„Neatmesčiau, kad kažkokie pokyčiai galimi, galų gale reikia išspręsti ir švietimo ministro klausimą. Manau, kad premjerė yra pasiruošusi ttai greitu metu padaryti“, – sakė politikas ir užsiminė, kad švietimo, sporto ir mokslo ministro kandidatūra gali būti teikiama jau netrukus.

Kovo pradžioje Lietuvos mokyklose prasidėję tarpiniai moksleivių žinių patikrinimai švietimo sistemoje sukėlė sumaištį – kai kurių dalykų užduotys buvo per sunkios, dalis neatitiko mokymosi programos. Dėl to dalis moksleivių teigė patyrę įtampą, susirūpinimu dėl vaikų sveikatos viešojoje erdvėje dalijosi ir kai kurių moksleivių tėvai.

Kilus nepasitenkinimui dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų, iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų pasitraukė Gintautas Jakštas. Laikinai vadovauti ŠMSM pavesta socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei.

I. Šimonytė yra teigusi, kad kandidatūros į švietimo, mokslo ir sporto ministrus reikėtų tikėtis nebent vasarą – kai dešiniųjų Vyriausybė turės išrinktam prezidentui grąžinti įgaliojimus.

2024 05 27 11:00
Spausdinti