Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Švietimo susitarimas, palūkanų normos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
R. Karbauskis.

Svarbiausių rugsėjo 14-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Valstiečiai traukiasi iš švietimo susitarimo

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) apsisprendė trauktis iš prieš dvejus metus partijų pasirašyto nacionalinio partijų susitarimo dėl švietimo. Anot partijos lyderio Ramūno Karbauskio, tikslai, kurie buvo užfiksuoti susitarime, nėra vykdomi, „nėra net bandoma juos vykdyti“, o situacija daugelyje sričių blogėja. Pasak jo, mokytojų reikalavimai pagrįsti ir nėra vykdomi. Nevykdomi susitarimai ir dėl mokyklų tinklo – leisti savivaldai apsispręsti ir daryti įtaką švietimo tinklui išsaugoti. Anot R. Karbauskio, į mokymosi turinį įtraukiamos naujos programos, kurios prieštarauja Konstitucijai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas šį LVŽS sprendimą vertina kaip atsakomybės vengimą, premjerė Ingrida Šimonytė jį sieja su rinkimais ir teigė LVŽS kritikos nesuprantanti.

L. Linkevičiui „atšalimo“ laikotarpis baigtas

Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pakankamai „atšalo“, kad galėtų vadovauti ambasadai, sako prezidentas Gitanas Nausėda. „Praėjo jau ne metai, o visi treji, ir manau, kad turėdamas tokią patirtį ir, man atrodo, visiškai aišku, kad politinėje veikloje jis kaip ir nebeketintų dalyvauti, manau, kad susidarė tokios prielaidos, kad ponas L. Linkevičius galėtų užimti vieno iš ambasadų vadovo vietą“, – BNS Lenkijoje ketvirtadienį sakė prezidentas. Klausiamas, ar L. Linkevičių planuojama skirti ambasadoriumi Švedijoje, prezidentas priminė, kad šioje stadijoje tai nėra vieša informacija.

Marius Morkevičius/ELTA
L. Linkevičius.

ECB dar kartą kilstelėjo bazines palūkanų normas

Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai jau dešimtas padidinimas iš eilės. Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc ir bus taikomos nuo 2023 m. rugsėjo 20 d. ECB pranešime dėstoma, kad infliacija tebemažėja, tačiau numatoma, kad ji bus per didelė pernelyg ilgai.

Freepik
ECB kilstelėjo bazines palūkanų normas.

Sankcijos ir arešto orderiai

Europos Sąjunga panaikino sankcijas trims rusų verslininkams – Grigorijui Beriozkinui, Farchadui Achmedovui ir Aleksandrui Šulginui. Nuo 2022 m. vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, 27 valstybių blokas į savo juodąjį sąrašą įtraukė apie 1,6 tūkst. asmenų ir subjektų, kuriems taikomas turto įšaldymas ir draudžiama išduoti vizas. Trys ES diplomatai ir pareigūnai teigė, kad verslininkai buvo pašalinti iš juodojo sąrašo, kai sankcijos buvo pratęstos dar pusei metų. Iš sąrašo taip pat išbrauktas Rusijos kariuomenės vadas Georgijus Šuvajevas, kuris, kaip pranešama, žuvo Ukrainoje.

Scanpix
V. Putinas ir A. Lukašenka.

Europos Parlamentas trečiadienį pasmerkė Baltarusijos režimo dalyvavimą Rusijos kare prieš Ukrainą ir paragino patraukti baudžiamojon atsakomybėn Baltarusijos politinę bei karinę vadovybę už nusikaltimus žmonijai ir genocidą. EP išreiškė nerimą dėl padėties Baltarusijoje, pabrėžė, kad represijos privertė daugiau nei 300 tūkst. baltarusių palikti savo šalį, o beveik 1,5 tūkst. tapo politiniais kaliniais.

2023 09 14 16:30
Spausdinti