Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIDINĖ KONKURENCIJA
T. Tomilinas šalinamas iš LVŽS partijos
BNS
Fotobankas
T. Tomilinas.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba penktadienį nusprendė iš partijos išmesti parlamentarą Tomą Tomiliną, pastaruoju metu įsivėlusį į konfliktą su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

Už jo išmetimą balsavo 52 tarybos nariai, prieš buvo šeši, trys susilaikė, BNS informavo partija.

Tam, kad politikas būtų išmestas iš partijos, reikėjo dviejų trečdalių dalyvavusiųjų balsų.

R. Karbauskis ketvirtadienį tvirtino gavęs Vilniaus skyriaus atstovų raginimą šalinti T. Tomiliną iš partijos, tačiau teigė pats siūlantis suspenduoti jo narystę dvejiems metams.

Kiek anksčiau tądien T. Tomilinas paskelbė ketinantis varžytis dėl partijos pirmininko posto.

Viešas konfliktas tarp R. Karbauskio ir T. Tomilino kilo, kai šis pavasarį balsavo už įstatymo projektą, kuriuo būtų įteisinta lyčiai neutrali partnerystė.

Tuomet R. Karbauskis pareiškė, jog T. Tomilinas išdavė partijos vertybes, o valstiečiai jam pasiūlė trauktis iš partinių postų.

T. Tomilinas prieš kelias savaites atsistatydino iš valstiečių pirmininko pavaduotojo pareigų. Jis tvirtina, kad LVŽS siekiama paversti partija, tarnaujančia vienam žmogui.

Iš partijos išmestas T. Tomilinas: tai yra susidorojimo pavyzdys

T. Tomilinas sako, kad LVŽS tarybos sprendimas mesti jį iš partijos yra „ryškus susidorojimo pavyzdys“.

„Tai yra labai ryškus susidorojimo pavyzdys, neleidus etikos komisijai net apsvarstyti šito konflikto ir įvertinti visas puses, per vieną valandą ar pusantros susidoroti su žmogumi yra lengva, net neleidus jam kreiptis į etikos komisiją“, – BNS penktadienį sakė T. Tomilinas.

Opozicinės „valstiečių“ partijos taryba penktadienį nusprendė iš narių pašalinti T. Tomiliną, pastaruoju metu įsivėlusį į konfliktą su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

T. Tomilinas piktinosi, kad sprendimas priimtas neleidus situacijos apsvarstyti etikos komisijoje, į kurią jis kreipėsi.

„Mėnuo praeitų, kol etikos komisija svarstytų, tai daug ką galėtų būti pakeisti ir būtų objektyvu“, – sakė parlamentaras.

Jis teigė su bendraminčiais toliau spręsiantis dėl politinės ateities.

„Aš tikrai manau, kad bursiu savo bendraminčius ir tarsiuosi, ką daryti, taip pat ir su Vilniaus skyriumi, kitą savaitę renkamės ir spręsime, ką daryti, nepaisant visų šitų sprendimų“, – teigė T. Tomilinas.

R. Karbauskis: T. Tomilino suspendavimas partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio

R. Karbauskis sako, kad sprendimas suspenduoti T. Tomilino narystę partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio, todėl nuspręsta jį iš partijos pašalinti.

„Vakarykščiai ir šios dienos pareikšimai, jo elgesys tarybos posėdyje rodė, kad sprendimas suspenduoti jo veiklą kuriam laikui neduos jokio pokyčio. Jis tikrai to nevertina kaip galimybės pakeisti savo elgseną“, – penktadienį žurnalistams sakė valstiečių vadovas.

R. Karbauskis teigė, kad dėl T. Tomilino likimo frakcijoje spręs jos nariai.

„Bus klausimas keliamas klausimas frakcijoje ir ji nuspręs. Aš manau, kad čia diskusijos nebėra, ar jis gali būti frakcijoje“, – aiškino jis.

Politikas pridūrė, kad jei T. Tomilinas „būtų sąžiningas prieš savo kolegas, jis pats tą žingsnį turėtų padaryti“.

S. Skvernelis ir V. Sinkevičius sprendimą šalinti T. Tomiliną iš partijos vadina keistu

Buvęs premjeras, dabartinis Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis ir eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sprendimą šalinti T. Tomiliną iš LVŽS vadina keistu.

Reaguodami į partijos tarybą sprendimą politikai tvirtina, kad tai rodo, jog partija pamažu radikalėja.

„Iš tikrųjų matosi, kad partija slysta arba kryptingai juda į radikalėjimo pusę“, – BNS penktadienį sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, T. Tomilinas buvo vienas svarbiausių partijos tapatybės formuotojų.

„Man atrodo, kad Tomas du dešimtmečius buvo partijos nariu, kuris tikrai labai aktyviai formavo partijos tapatybę, ypač socialinę politiką, demokratines tradicijas partijoje“, – kalbėjo buvęs Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis sako, kad sprendimas už kitokią nuomonę pašalinti iš partijos T. Tomiliną yra keistas.

„Ir už tai, kad jis turėjo skirtingą nuomonę negu partijos dauguma vienu klausimu, tai man keistai atrodo, bet ir kiti dalykai yra panašūs. Žinot, prieš prezidento rinkimus irgi potencialiems varžovams įtarimai sukeliami, čia prieš pirmininko rinkimus realūs kandidatai yra eliminuojami“, – teigė S. Skvernelis.

Jam antrina ir eurokomisaras V. Sinkevičius, taip pat manantis, kad prie sprendimo pašalinti iš partijos T. Tomiliną prisidėjo jo ketinimai dalyvauti partijos vadovo rinkimuose.

„Keisti sprendimai, bet turbūt link to viskas ir ėjo. Turbūt paskutinis žingsnis buvo, kai Tomas paskelbė, kad visgi dalyvaus pirmininko rinkimuose. Buvo nuspręsta, kad jokių rinkimų būti negali“, – BNS sakė V. Sinkevičius.

Pasak jo, R. Karbauskio norą šalinti T. Tomiliną iš partijos galėjo lemti ne reali baimė prarasti pirmininko pareigas, bet diskusijų vengimas.

„Tiesiog nenorima buvo diskutuoti, atsakinėti į nepatogius klausimus, dalyvauti debatuose ir panašiai. Aš manau, kad čia buvo esminis momentas“, – svarstė eurokomisaras.

V. Sinkevičius tvirtino, kad T. Tomilinas LVŽS atidavė daug metų ir buvo lojalus partijos narys, tačiau partija labai greitai iš centro kairės jėga ėmė virsti radikalia dešine.

Anot jo, tai įvyko pasikeitus R. Karbauskio aplinkai ir „joje atsiradus ypatingai konservatyvių, ne kuriančių, o griaunančių, pagiežingų žmonių“.

„Čia ir atsirado ta takoskyra. Dalis nesuprato to posūkio, dalis jo tiesiog nenorėjo suprasti, bet išsamesnės diskusijos apie tą pokytį nebuvo“, – tvirtino V. Sinkevičius.

Politikas tvirtino, kad jam gaila ir skauda dėl to, kas vyksta partijoje, tačiau nuo aktyvesnio dalyvavimo jos veikloje ar didelių sprendimų stengiasi susilaikyti, kol dirba eurokomisaru.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 30 13:57
Spausdinti