Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LYGIOS TEISĖS
T. V. Raskevičius patvirtino siekiantis partnerystės bent Vilniaus savivaldybės lygiu
BNS
Lukas Balandis/BNS
Pernai kovą prie Seimo vykęs mitingas „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“.

Laisvės partijos kandidatas į sostinės merus, Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas Tomas Vytautas Raskevičius patvirtino siekiantis partnerystės reglamentavimo bent Vilniaus savivaldybės lygiu.

Parlamentaras sako neatsitraukiantis nuo partijos programinės nuostatos partnerystę įteisinti įstatymu, bet Seime tam neužtenka balsų, tad tam tikras teises kartu gyvenantiems nesusituokusiems asmenims siūlo užtikrinti savivaldos lygmeniu.

„Vakar viešojoje erdvėje audringai sutikta idėja įteisinti nesusituokusių porų santykius savivaldos lygmeniu. Taip, tokią idėją suformulavau ir aptariau su kolegomis teisininkais dar praėjusių metų spalio mėnesį – spaudoje nutekintas to laikotarpio susirašinėjimas yra autentiškas. Partnerystės ar civilinės sąjungos įteisinimas buvo, yra ir bus mano politinėje darbotvarkėje ir mano galvoje“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė T. V. Raskevičius.

Jis tvirtina, kad tam tikras garantijas nesusituokusioms poroms galima užtikrinti savivaldos lygmeniu, nes Civilinis kodeksas ar joks kitas teisės aktas nedetalizuoja, kaip yra įgyjamas sugyventinio statusas, o Lietuvoje veikia kelios dešimtys įstatymų, kuriuose numatytos teisės ir pareigos būtent sugyventiniams. Pavyzdžiui, Bausmių vykdymo kodekse numatyta teisė į telefoninius skambučius ir trumpalaikius pasimatymus kalinamo asmens sugyventiniui ir pan.

„Nematau jokių kliūčių, kodėl savivaldybės meras negalėtų patvirtinti tvarkos, pagal kurią du giminystės ryšiais nesusiję ir konkrečioje savivaldybėje gyvenantys asmenys negalėtų deklaruoti savo „sugyventinio statuso“. Turėdami savivaldybės išduotą patvirtinimą apie „sugyventinio statusą“, tokie asmenys, savo santykyje su kitomis valstybės institucijomis jau turėtų jų tarpusavio santykį pagrindžiantį dokumentą, o tai, mano nuomone, būtų teisinis pagrindas naudotis įstatymuose įtvirtintomis ir „sugyventiniams“ taikomomis teisėmis ir pareigomis“, – teigia T. V. Raskevičius.

Jis taip pat pažymi, kad „sugyventinio statuso“ nesiūlo kaip alternatyvos civilinei sąjungai ar partnerystei ir tai yra bandymas spręsti praktines problemas, kai „nėra politinės valios imti ir išspręsti šio klausimo nacionaliniu lygmeniu“.

Trečiadienį žiniasklaidos priemonėms išplatintas susirašinėjimas, kaip teigiama, vykęs tarp Vilniaus miesto savivaldybės teisininkų ir parlamentaro T. V. Raskevičiaus. Jame teiraujamasi, „ar savivaldybės lygmeniu galima sukurti mechanizmą, kurio metu būtų registruojamas dviejų asmenų, registravusių gyvenamąją vietą Vilniaus mieste, sugyventinio statusas“.

T. V. Raskevičius ketvirtadienį patvirtino šio susirašinėjimo autentiškumą, o trečiadienį kadenciją baigiantis meras Remigijus Šimašius teigė pasiruošęs palaikyti tokią iniciatyvą.

R. Šimašius teigė, kad T. V. Raskevičius šią galimybę savivaldybėje pradėjo derinti Seime iki šiol nesutarus dėl partnerystės instituto – pats meras tikina idėją įteisinti partnerystę savivaldos lygiu, jei to nepavyksta padaryti valstybėje, keliantis jau beveik aštuonerius metus.

Seime svarstomi du projektai dėl kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykių, bet svarstymas netraukiamas į darbotvarkę Seime nesant pakankamai balsų, kad šiai dalies valdančiųjų iniciatyvai būtų pritarta.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms.

Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime buvo nesėkmingi.

2023 01 12 10:26
Spausdinti