Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


MARKAS RUTTE
„Tefloninis“, „Trumpo užkalbėtojas“ – kas jis, naujasis NATO vadovas?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Markas Rutte.

Nuo antradienio ryto NATO būstinėje Briuselyje – didelis sujudimas: po dešimties metų keičiasi galingiausio pasaulyje karinio Aljanso vairininkas. Naujasis ir senasis vadovas kartu antradienio ryte pasirodė prie paradinio NATO įėjimo ir trumpam stabtelėjo prie čia laukiančių žurnalistų.

„Labas rytas, malonu pasveikinti naująjį NATO generalinį sekretorių Marką Rutte NATO būstinėje. Markas yra draugas, geras kolega, su kuriuo dirbome daug metų, ir pažįstą NATO labai gerai, o jis pats gerai žinomas Aljanse. Markas turi puikų pagrindą tapti didžiu generaliniu sekretoriumi“, – pristatė savo įpėdinį NATo generalinio sekretoriaus poste Jensas Stoltenbergas.

M. Rutte, savo ruožtu, padėkojo pirmtakui: „Ačiū jums, kad NATO dabar yra didesnė, stipresnė, labiau vieninga nei kada iki šiol. Man didelė garbė sekti jumis, kaip generaliniu sekretoriumi – kaip sakoma, apsiauti jūsų didelius batus.“

M. Rutte taip pat paminėjo, kad nuo liepos pradžios komandos pradėjo pereinamąjį procesą, o jis dar pernai rudenį sutiko pabandyti tapti Aljanso vadovu, nors anksčiau atsisakė šio pasiūlymo iš JAV prezidento Joe Bideno.

Naujasis generalinis sekretorius taip pat išvardino savo tris prioritetus: „Ukraina, žinoma, yra sąrašo viršuje, bet kartu mums reikia padaryti daugiau dėl kolektyvinės gynybos ir atgrasymo. Mes turime investuoti daugiau, panaikinti pajėgumų trūkumus, kad pasiektume tikslus, kuriuos NATO nubrėžė. Trečia, mes turime stiprinti NATO partnerystes.“

„Tefloninis“ M. Rutte

M. Rutte yra pagarsėjęs dviem savybėmis, kurios neabejotinai lėmė NATO sąjungininkų pasirinkimą, – gebėjimu surasti bendrą kalbą ir kad jam pasiseka išsisukti nuo bet kokių skandalų. Jis netgi pramintas „tefloniniu“.

Jis mėgsta kartoti buvusio Vokietijos kanclerio Helmuto Schmidto posakį, kad „žmonės, kurie turi vizijų, turi apsilankyti pas gydytoją“.

„M. Rutte vadinamas tefloniniu, nes prie jo niekas nelimpa. Žmonės turi omenyje, kad jis išgyveno bet kokias politines krizes ir kiekvieną kartą, kai atrodė, kad bus išverstas iš valdžios, jam stebuklingai pavykdavo viską pakeisti ir išlikti poste, – anksčiau IQ teigė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Robertas Van Vorenas iš Nyderlandų. – Tai, žinoma, vertinama ir teigiamai, ir neigiamai. Jis yra sumanus politikas, kuriam pavyksta atlaikyti įvairias politines audras, tačiau žmonės taip pat mano, kad dėl to, jog išliko nuošalyje ir laikėsi savo pozicijos, jis atvėrė kelią į valdžią Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų lyderiui Geertui Wildersui.“

Teigiama, kad M. Rutte nesivadovauja jokia ideologija. Jis mėgsta kartoti buvusio Vokietijos kanclerio Helmuto Schmidto posakį, kad „žmonės, kurie turi vizijų, turi apsilankyti pas gydytoją“. Būtent tai leidžia olandui sutarti su kitais politikais.

„M. Rutte gertų kavą su velniu ir tikriausiai jį apkabintų. Jis manė, kad net Vladimiras Putinas yra geranoriškai nusiteikęs žmogus. Pažiūrėkite, kaip M. Rutte šypsojosi 2011 m. atidarant „Nord Stream 1“ dujotiekį iš Rusijos. Tuo metu jo vykdoma taupymo politika mažino Nyderlandų karines išlaidas. Jis atsivertė nuo V. Putino tik 2014 m., kai Rusijos separatistai Ukrainoje numušė MH17 keleivinį lėktuvą su 196 Nyderlandų piliečiais“, – kritiškai apie M. Rutte’ę anksčiau atsiliepė „Financial Times“.

Vis dėlto pats M. Rutte, kuris kartais demonstruoja labai audringą charakterį, bet kartu yra atsiprašinėjimo meistras, pasakojo, kad vienintelė akimirka, kai jis verkė būdamas premjeru, buvo tada, kai gavo žinią, kad į Charkivą pagaliau išvyko traukinys su MH17 lėktuvo aukų kūnais. Po visa apimančios Rusijos agresijos prieš Ukrainą Nyderlandai įsitvirtino tarp ištikimiausių Kyjivo sąjungininkų, tiekia tankus „Leopard 2“ ir naikintuvus F-16.

„Trumpo užkalbėtojas“

Beje, M. Rutte turi ir dar vieną pravardę. Jis vadinamas „Trumpo užkalbėtoju“ – 2018 m. liepą NATO būstinėje Briuselyje tuometis JAV prezidentas D. Trumpas perspėjo sąjungininkus, kad Jungtinės Valstijos „eis savo keliu“, jei kitos šalys nepradės daugiau skirti savo kariuomenei. Įtampa pasiekė piką, o Prancūzijos prezidento Emmanuelis Macronas ir tuometė Vokietijos kanclerė Angela Merkel bandė aiškintis su JAV prezidentu, skųsdamiesi, kad gynybos biudžetų negalima tiesiog padidinti per naktį. Padėtį išgelbėjo M. Rutte, kuris patikino JAV prezidentą, kad išlaidos gynybai jau išaugo ir, svarbiausia, kad tai D. Trumpo nuopelnas.

Dabar D. Trumpas gali sugrįžti į Balstuosius rūmus, bet atrodo, kad naujojo NATO vadovo tai nebaugina.

„Aš pažįstu abu kandidatus. Ketverius metus dirbau su D.Trumpu ir jis mus spaudė didinti gynybos biudžetą. Šiuo metu mūsų gynybos išlaidos ženkliai didesnės, nei tuomet, kai jis tapo prezidentu 2017 m. pradžioje. Jis taip pat mus spaudė dėl Kinijos, ir manau, jis buvo teisus. Kamala Harris turi puikų įdirbį, ji yra labai gerbiama lyderė. Aš esu pasiruošęs dirbti su abiems, kokie bebūtų rinkimų, kuriuose aš negaliu balsuoti, rezultatai“, – antradienį NATO būstinėje pareiškė M. Rutte.

Ukraina, žinoma, yra sąrašo viršuje, bet kartu mums reikia padaryti daugiau dėl kolektyvinės gynybos ir atgrasymo. Mes turime investuoti daugiau, panaikinti pajėgumų trūkumus, kad pasiektume tikslus, kuriuos NATO nubrėžė. Trečia, mes turime stiprinti NATO partnerystes.

„Manau, kad M. Rutte pasirinktas vietoj kandidatų iš Rytų Europos būtent dėl mano jau išvardytų priežasčių. Reikia sugebėti suformuluoti tai, ką jaučia Rytų Europos šalys, bet kartu nepamiršti ir Vakarų Europos šalių interesų, o tai jis sugeba padaryti kaip niekas kitas, – teigė ir R. Van Vorenas. – Be abejo, Rytų ir Vakarų visuomenės skiriasi, bet manau, kad jis gali atstovauti ir vieniems, ir kitiems. Jo požiūris į Rusijos agresiją ir būtinybę NATO eiti iki galo yra 100 proc. aiškus.“

57 metų M. Rutte yra įgijęs istoriko išsilavinimą. Jis 14 metų vadovavo vyriausybei. M. Rutte – nevedęs ir žinomas dėl paprastumo: į premjero biurą važinėjo dviračiu ir dažnai rengiasi laisvalaikio drabužiais. Jis laikomas lyderiu be pretenzijų, pavyzdžiui, pats išvalo išsiliejusią kavą, yra nieko prieš vairuoti savo 20 metų senumo automobilį „Saab“, kurį laikė pastatytą prie savo kuklaus buto Hagoje. Asmeniniame gyvenime jis taip pat labai konservatyvus – vaikšto į tas pačias kavines ar restoranus, kur užsisako tuos pačius patiekalus, kerpasi toje pačioje kirpykloje, važiuoja su ta pačia kompanija į tas pačias vietas atostogauti. Jo draugai juokauja, kad bijo pasikviesti M. Rutte’ę į tą pačią kavinę du kartus, nes jis ten taps nuolatiniu klientu.

2024 10 01 10:54
Spausdinti