Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


TEISMAI
Teisėjų taryba siūlo Lazdijuose ir Skuode atsisakyti teismo rūmų
BNS
Pixabay

Nuo kitų metų pradžios siūloma Lazdijuose ir Skuode uždaryti teismo rūmus. Lazdijų rūmų veiklą norima perkelti į Alytaus rūmus, o Skuodo rūmų – į Plungės rūmus.

Tam per praėjusį posėdį pritarė Teisėjų taryba, išnagrinėjusi darbo grupės pasiūlymus. „Aišku, čia tik mūsų nuomonė dėl to optimizavimo“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas. Galutinį sprendimą priims Seimas – reikia pakeisti Lietuvos teismų reorganizavimo įstatymą.

Teisėjų tarybos pirmininko teigimu, visai atsisakyti teismų veiklos tose savivaldybėse nesiūloma. Anot jo, ten būtų galima dirbti vieno langelio principu, tai yra palikti vietą, kur būtų pateikiami teismui reikalingi dokumentai, ieškiniai. Be to, Lazdijuose ir Skuode galėtų vykti išvažiuojamieji teismo posėdžiai.

„Teisėjas gali atvažiuoti, pavyzdžiui, į Lazdijus. Juk kasdien neposėdžiauja. Paskyrei posėdžio datą, atvažiavai, išnagrinėjai, grįžai, rašai, skaitai. Dabar daug bylų yra rašytinės, technologijos eina į priekį, o išlaikymas brangiai kainuoja“, – darbo principą aiškino A. Valantinas.

Atsisakyti teismo rūmų Skuode ir Lazdijuose Teisėjų tarybos sudaryta darbo grupė pasiūlė įvertinusi jų sąnaudas, darbo krūvius, vietos gyventojų skaičių, atstumą iki kitų teismo rūmų ir pan. Darbo grupės duomenimis, Skuodo teisme šiuo metu dirba du teisėjai ir dešimt tarnautojų, Lazdijų teisme – trys teisėjai ir 19 tarnautojų. Be to, du Lazdijuose dirbantys teisėjai gyvena Alytuje ir važinėja į darbą iš ten.

Pagal gautų bylų skaičių rodikliai šiuose abiejuose teismuose mažiausi, palyginti su kitais tos pačios apylinkės teismais. 2018 metais Skuodo rūmai turėjo 795 bylas, Lazdijų – 1108.

Skuodo teismo rūmai užima 1045 kvadratinių metrų ploto patalpas, juos išlaikyti 2018 metais kainavo per 13 tūkst. eurų. Lazdijuose teismas įsikūręs dvigubai erdvesnėse patalpose, o jų išlaikymas per metus atsieina apie 22 tūkst. eurų – beveik tiek pat, kiek Alytaus teismo rūmai, kur dirba 14 teisėjų.

Teisėjų tarybos darbo grupė taip pat atkreipė dėmesį, kad minėtose savivaldybėse gyventojų kasmet mažėja. Be to, ten nagrinėjamos bylos nėra itin sudėtingos, dažnai tai daroma rašytine tvarka.

Kita vertus, darbo grupė pripažino, kad vietos visuomenė neigiamai vertina teismo rūmų uždarymą. Gruodžio pradžioje darbo grupės posėdyje dalyvavusių Skuodo rajono savivaldybės atstovų tvirtinimu, gyventojams bus nepatogu važiuoti į kitą miestą dalyvauti teisme, tai papildomai kainuos.

Atstumas tarp Skuodo ir Plungės teismų – 51 kilometras, tarp Lazdijų ir Alytaus – maždaug 45 kilometrai.

Siūlymą perkelti Lazdijų teismą neigiamai vertina ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė. Jis BNS sakė, kad vietos gyventojai dėl to nukentės. „Teismas, teisėsaugos institucija, esanti savivaldybėje, yra tikrai svarbus ne tik moralinis, bet ir teisinis veiksnys, dėl kurio žmonės jaučiasi saugesni, atitinkamą paslaugą gali gauti vietoje. Be to, atsiranda ekonominių skaičiavimų, žmonės, dirbantys Lazdijų teismo pastate, turėtų kasdien vykti į darbą į Alytų“, – pridūrė merė.

Ji sakė, kad savivaldybė planuoja kreiptis į sprendimo priėmėjus, jog Lazdijų teismas ne tik nebūtų uždarytas, bet į jį būtų perkeltas Alytaus apylinkės teismas. Be to, ten dar galėtų tilpti archyvas.

„Mūsų teismo rūmai yra tikrai labai dideli, ten erdvios salės, puikiai pritaikyta teisėjų veiklai. Mūsų manymu, ten galėtų įsikurti visos apskrities archyvas. Taip pat kad regioninė politika būtų ne formalus žodis, o realus praktinis veiksmas – žinant, kad susisiekimas geras ir teisėjų darbas yra srautinis, atvykti nėra problema, kaip tik tame pastate galėtų įsikurti Alytaus apskrities bendri teismo rūmai. Mano žiniomis, Alytuje tokių gerų sąlygų nėra“, – BNS teigė A. Miškinienė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė BNS informavo, kad Teisėjų tarybos siūlymas parlamento dar nepasiekė, bet ji tvirtino matanti pagrindą jį svarstyti. „Tai yra svarstytinas klausimas. Turi būti labai aiškūs skaičiavimai, jeigu jie yra, nematau jokių problemų. Jeigu ten tikrai taip yra, kad bylų srautai nėra dideli, natūralu, kad tokiu atveju laikyti teismo rūmus tiesiog nėra racionalu, galima ieškoti kitų būdų, kaip tai padaryti“, – kalbėjo parlamentarė.

Teisėjų taryba siūlo, kad optimizuoti Alytaus ir Plungės teismai pradėtų veikti nuo 2021 metų sausio 1-osios.

Darbo grupė dar ragino atsisakyti teismo pastatų Akmenėje bei Pasvalyje, tačiau tam Teisėjų taryba nepritarė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 09 11:06
Spausdinti