Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


TEISMAI
Teisėjų tarybos pirmininke vėl išrinkta S. Rudėnaitė
BNS
Lukas Balandis/BNS
Sigita Rudėnaitė.

Teisėjų taryba penktadienį antrai kadencijai savo pirmininke išrinko laikinąją Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkę, šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Sigitą Rudėnaitę.

Teisėjų tarybos pirmininkas slaptame balsavime išrinktas iš vieno kandidato. Už S. Rudėnaitės kandidatūrą balsavo 14 tarybos narių, vienas balsas buvo prieš, dar vienas biuletenis rastas sugadintas.

„Ačiū jums už pasitikėjimą“, – po balsavimo kolegoms sakė S. Rudėnaitė.

Tarybos nariai į pirmininkus taip pat kėlė pavaduotojos pareigas dabar einančią LAT teisėją Egidiją Tamošiūnienę bei tarybos sekretoriaus – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjo Ramūno Gadliausko – kandidatūras, bet jie dalyvauti rinkimuose atsisakė.

Kai kurie tarybos nariai prašė atidėti rinkimus, kad juose galėtų dalyvauti naujoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė, tačiau tokiam siūlymui nepritarta.

Seimas ketvirtadienį G. Juodkaitę-Granskienę paskyrė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininke.

Kaip skelbia Nacionalinė teismų administracija, nesant nuolatinio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko, nuo pirmadienio šias pareigas laikinai eis teisėja G. Juodkaitė-Granskienė.

Vadovaujantis Teismų įstatymu šias pareigas eina didesnį teisėjo darbo stažą LAT turintis skyriaus pirmininkas. Tapusi laikinąja teismo pirmininke, G. Juodkaitė-Granskienė taps ir Teisėjų tarybos nare, S. Rudėnaitė liks eiline teismo teisėja.

Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotoja antrai kadencijai taip pat išrinkta E. Tamošiūnienė, už ją balsavo 14 narių, vienas biuletenis rastas negaliojantis. E. Tamošiūnienė taip pat buvo vienintelė kandidatė į šias pareigas.

Sekretoriumi iš vieno kandidato perrinktas ir R. Gadliauskas, jis suriko 15 balsų.

Teisėjų taryba yra vykdomoji teismų savivaldos institucija, užtikrinanti teismų ir teisėjų nepriklausomumą, ją sudaro 17 narių.

Teisėjų taryba renkama ketveriems metams.

Ji pataria prezidentui dėl teisėjų skyrimo, paaukštinimo, perkėlimo ir atleidimo iš pareigų, dėl teismų pirmininkų, pirmininkų pavaduotojų, skyrių pirmininkų skyrimo ir atleidimo iš pareigų, taip pat pataria dėl teisėjų skaičiaus teismuose nustatymo ar pakeitimo.

Teisėjų taryba taip pat sudaro įvairias teisėjų savivaldos institucijas.

2022 11 11 13:20
Spausdinti