Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LGBTQ+
Teismas įpareigojo savivaldybę suderinti „Kaunas pride“ maršrutą
BNS
Fotobankas

Teismas penktadienį neskundžiama nutartimi atmetė Kauno savivaldybės skundą dėl LGBTQ+ eitynių ir įpareigojo iki vakaro suderinti eitynių maršrutą.

„Atsakovo – Kauno miesto savivaldybės administracijos apeliacinį skundą atmesti nutarta“, – BNS sakė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Taip pat teismas nusprendė įpareigoti savivaldybę iki penktadienio 18 valandos suderinti pareiškėjo pranešime nurodytą eitynių maršrutą.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Ramūnas Gadliauskas žurnalistams sakė, jog teismo neįtikino savivaldybės pateikti argumentai, esą Laisvės alėjoje vyksta statybos darbai, be to, dėl lauko kavinių yra mažas praėjimo plotas.

„Šie argumentai teisėjų kolegijos neįtikino“, – teigė jis.

Teisėjas teigė, kad teismo sprendimas automatiškai nereiškia leidimo, tačiau įsiteisėję teismo sprendimai yra privalomi vykdyti, todėl išreiškė viltį, kad savivaldybė irgi vykdys teismo sprendimą.

Kauno miesto savivaldybės atstovai BNS penktadienį patvirtino, kad leidimą suderins.

Pasak R. Gadliausko, savivaldybė privalo suderinti organizatorių pateiktą maršrutą per Laisvės alėją ir atgal.

„Tos derybos tarp pareiškėjų ir savivaldybės jau vyko kurį laiką, buvo derinti įvairūs maršrutai, tačiau šiuo atveju jau yra konkretus teismo sprendimas suderinti, kaip pirmosios instancijos teismo sprendime nurodoma, konkretų maršrutą Laisvės alėjoje“, – sakė teisėjas.

„Kaunas pride“ eitynės planuojamos šeštadienį. Organizatoriai jose tikisi apie 1 tūkst. dalyvių.

Kauno savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBTQ+ eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir jis rugpjūčio pradžioje įpareigojo Kauno miesto savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą nuo Soboro iki Laisvės alėjos pabaigos ir atgal, tačiau savivaldybė šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Kaunas pride“ organizatoriai sveikina teismo sprendimą, laukia žinių iš savivaldybės

„Kaunas pride“ organizatoriai sveikina teismo sprendimą įpareigoti Kauno savivaldybę dar penktadienį suderinti šeštadienį vyksiančių LGBTQ eitynių maršrutą ir laukia savivaldybės sprendimo.

„Vertiname sprendimą pozityviai, taip turėjo būti iš pat pradžių. Galime padėkoti Kauno savivaldybei iš anksto už reklamą ir tikimės, kad savivaldybė pagaliau imsis kalbėtis su mumis ir suderins maršrutą“ – BNS sakė viena renginio organizatorių Viktorija Kolbešnikova.

Ji teigia, kad net jeigu savivaldybė ras kliūčių vykdyti teismo sprendimą, eitynės bus organizuojamos nesibaiminant galimų administracinių nuobaudų, nes „teisė į susirinkimą yra aukščiau“.

Renginio organizatoriai žada visomis išgalėmis siekti užtikrinti dalyvių saugumą, tokį pažadą, anot V. Kolbešnikovos, yra davusi ir policija.

„Policijos pareigūnai irgi sakė, kad saugos eitynes. Mes turime savanorių, kurie prižiūrės eiseną. Mūsų interesas yra LGBT bendruomenė ir palaikantys, o ne tie, kurie priešinasi“, – tvirtino ji.

Kaunas eitynių maršrutą suderins, tačiau teismas prisiima dalį atsakomybės

Kauno savivaldybė suderins šeštadienį suplanuotų „Kaunas pride“ eitynių maršrutą, tačiau tai padaryti įpareigojęs teismas prisiima dalį atsakomybės dėl galimų padarinių, sako savivaldybės atstovai.

„Teismo sprendimo nekvestionuojame ir esame pasirengę įvykdyti jo įpareigojimus – suderinti Gegužės 1-osios profesinės sąjungos rengiamų eitynių maršrutą. Svarbu pabrėžti, kad tokia nutartimi didžiąją dalį atsakomybės už galimus renginio padarinius šiuo atveju prisiima pats teismas“, – BNS perduotame komentare sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Jis teigė, kad savivaldybės atstovai kelis kartus išdėstė savo poziciją, kuri rėmėsi ekspertiniais policijos vertinimais, teismui.

„Manome, kad pareigūnų argumentai teismo nutartyje nėra nuneigti, jog eitynės Laisvės alėjoje kelia realią grėsmę žmonių saugumui“, – teigia savivaldybės atstovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 03 13:59
Spausdinti