Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Testai dėl COVID-19 kai kurioms profesijoms Lietuvoje gali tapti privalomi
BNS
Pixabay
Koronaviruso testas.

Sveikatos apsaugos ministerija svarsto įvesti prievolę periodiškai testuotis dėl koronaviruso nepasiskiepijusiems ir COVID-19 nepersirgusiems pardavėjams, kavinių darbuotojams, viešojo transporto vairuotojams ir krovinių vežėjams, renginių vedėjams bei kitų profesijų atstovams. 

Kaip BNS sakė Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė, šie pakeitimai dabar derinami.

„Argumentai paprasti – dėl delta atmainos plitimo. Mes matome, kad serga būtent neskiepyti asmenys, ir siekiame sustiprinti stebėseną, priežiūrą, kad atvejus būtų galima kuo greičiau išaiškinti ir valdyti, tiesiog – sustiprinti stebėseną dėl naujų, pavojingų atvejų plitimo“, – sakė L. Ašoklienė.

Vyriausybės nutarimo projekte numatyta, kad tokia prievolė būtų įvesta asmenims,  užsiimantiems tarptautinių krovinių pervežimo, viešojo transporto ir keleivių pervežimo veikla, organizuojantiems ir vykdantiems laisvalaikio bei pramogų paslaugas, t. y. renginius.

Taip pat į sąrašą patektų viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla bei mažmeninė prekyba, viešojo administravimo veikla užsiimantys darbuotojai.

L. Ašoklienė pabrėžė, kad sąrašas, be kitų, apimtų kavinių, barų darbuotojus, parduotuvių kasininkus, kai šie nėra pasiskiepiję nuo COVID-19 ir nėra persirgę šia liga.

Šiuo metu prievolė periodiškai testuotis numatyta asmens sveikatos priežiūros, slaugos ir globos įstaigų darbuotojams, švietimo paslaugų vykdytojams, įskaitant ir vaikų vasaros stovyklas.

Lietuvoje 14 dienų naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų pastaruoju metu mažėja ir siekia 16 atvejų, tačiau Europoje ir pasaulyje epidemiologai baiminasi dėl galimos ketvirtosios bangos plintant užkrečiamesnei ir pavojingesnei koronaviruso delta atmainai.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras teigia, kad Lietuvoje jau stebimas vidinis delta koronaviruso atmainos plitimas. Anksčiau fiksuoti tik įvežtiniai atvejai – praėjusios savaitės duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 23 tokie atvejai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 07 07 11:41
Spausdinti