Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


RUSIJOS ŠEŠĖLIS EP
Tik vienas europarlamentaras iš Lietuvos nepritarė Ukrainos paramos fondui
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
EP
Europos Parlamento pastatas Strasbūre.

Ne tik Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas spyriojasi dėl paramos Ukrainai. Vienas Lietuvos europarlamentaras irgi neištarė „taip“ ilgametei ES paramai Kyjivui, nors, tiesa, jis nepasakė ir „ne“.

Peržiūrėjęs ilgalaikį ES biudžetą, Europos Parlamentas (EP) antradienį balsavo dėl 50 mlrd. eurų paramos 2024–2027 m. fondo Ukrainai. Šis klausimas buvo įstrigęs, nes praėjusių metų pabaigoje Vengrijos premjeras V. Orbánas vetavo šį fondą ir tik vasario 1 d. kitiems ES lyderiams jį pavyko perkalbėti neeilinės Europos Vadovų Tarybos metu.

V. Uspaskichas, kaip dažnai ir Stasys Jakeliūnas, nelinkę balsuoti EP prieš Rusiją ir už Ukrainą. Šį kartą, galima sakyti, S. Jakeliūnas padarė išimtį.

Taip pat vasario pradžioje pasibaigusiose derybose su ES Taryba EP išsiderėjo palankesnes biudžeto paskirstymo ir finansinės paramos Ukrainai sąlygas. Numatyta ketverius metus truksianti 50 mlrd. eurų parama, kuri bus mokama dotacijomis, paskolomis ir garantijomis. Šis sprendimas yra ES įsipareigojimas Ukrainai remti ją tiek, kiek reikės.

Už paramos Ukrainai fondą balsavo 536 EP nariai, 40 nepritarė, o 39 susilaikė. Visi Lietuvos atstovai, išskyrus vieną, irgi palaikė šį klausimą. Tas vienintelis nebalsavęs – Viktoras Uspakichas, kuris dalyvavo kituose EP balsavimuose.

V. Uspaskichas, kaip dažnai ir Stasys Jakeliūnas, nelinkę balsuoti EP prieš Rusiją ir už Ukrainą. Šį kartą S. Jakeliūnas, galima sakyti, padarė išimtį.

Tarkime, pernai birželį V. Uspaskichas nebalsavo, o S. Jakeliūnas susilaikė dėl Ukrainos narystę NATO remiančios rezoliucijos. 2022 m. vasario pradžioje valstiečiai, su kuriais jis pateko į EP, atsiribojo nuo S. Jakeliūno, nes jis irgi susilaikė balsuojant dėl skubios finansinės paramos Ukrainai. Tų pačių metų kovo mėnesį balsuojant dėl EP Specialiojo komiteto išvadų dėl dezinformacijos, kuriose, be kita ko, teigta, kad kare prieš Ukrainą Rusija platina precedento neturinčią piktavalę dezinformaciją ir naudoja informaciją kaip ginklą, S. Jakeliūnas vėl susilaikė, V. Uspaskichas nedalyvavo (visi kiti 9 Lietuvos atstovai palaikė). Lapkričio mėnesį S. Jakeliūnas dar kartą susilaikė, o V. Uspaskichas vėl nebalsavo (visi kiti Lietuvos atstovai palaikė) dėl rezoliucijos, kuria Rusija skelbiama terorizmą remiančia valstybe.

Šiemet vasarį abu minimi europarlamentarai nebalsavo dėl vadinamosios „rašageito“ rezoliucijos, kuri pasmerkė Rusijos mėginimus kištis į ES demokratinius procesus ir kartu europarlamentarę iš Latvijos Tatjaną Ždanoką, kaltinamą dirbus Rusijos specialiosioms tarnyboms. Tiesa, tąkart V. Uspaskichas išvis nedalyvavo plenarinėje sesijoje Strasbūre.

2024 02 27 14:45
Spausdinti