Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: infliacijos mažėjimas, Bachmuto kova ir kitos svarbiausios naujienos
BNS
ELTA
IQ
Freepik
Asociatyvi nuotrauka.

Svarbiausių kovo 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Infliacija. Metinei infliacijai Lietuvoje mažėjant penktą mėnesį iš eilės, Lietuvos bankas (LB) prognozuoja, kad iki mažiau nei 10 proc. ji nukris antrą šių metų pusmetį. LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus teigimu, įtakos infliacijai mažėti turi energijos kainų nuosmukis, o pagrindiniu ją lemiančiu veiksniu išlieka maisto kainos.

Ekonomisto Aleksandro Izgorodino manymu, infliacija Lietuvoje stipriai nelėtėja dėl to, kad keičiasi infliacijos struktūra. „Pernai infliaciją kėlė energetika, o šiemet kainas, tikėtina, labiau kelia darbo užmokesčio augimas ir paslaugų infliacijos dedamoji. Stipri darbo rinka bei aukšta praėjusių metų infliacija skatina įmones kelti atlyginimus, tačiau keldamos atlyginimus įmonės padidina ir kainas, o šiam aspektui jautri paslaugų infliacijos dedamoji.

Analogiška problema kamavo ir euro zonos infliaciją šių metų vasarį – kainas į viršų labiausiai tempia paslaugų dedamoji ir darbo užmokesčio augimas. Iš esmės šie duomenys dar kartą rodo, jog techninės recesijos neužteks, kad infliacijos lygis euro zonoje ir Lietuvoje sulėtėtų iki 2 proc. Jeigu tikslas yra sulėtinti infliaciją iki 2 proc., reikalinga gilesnė recesija, kuri padidintų nedarbo lygį, neigiamai paveiktų darbo užmokesčio dinamiką, dėl to sumažėtų paslaugų kainos“, – nurodė jis.

Rusijos karas Ukrainoje. Kova dėl Bachmuto tęsiasi, bet Rusijos atakos silpnesnės nei ankstesnėmis savaitėmis. Britų gynybos ekspertai pranešė, kad Ukrainos pajėgos, matyt, atstūmė Rusijos pajėgas nuo svarbaus tiekimo kelio į Bachmutą, Rytų Ukrainoje. „Wagner“ patvirtinus, kad buvo paleisti mažiausiai 5 tūkst. belaisviais tapusių kovotojų, tikėtina, kad Rusijos puolimą šiame sektoriuje stabdo personalo stygius“, – sakoma pranešime.

Trečiadienį pranešta, kad Ukrainos karinių oro pajėgų priešlėktuvinių raketų daliniai netoli Bachmuto numušė Rusijos bombonešį Su-24M. Tai feisbuke paskelbė Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės spaudos tarnyba.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Bachmuto gynyba Ukrainai svarbi kariniu ir politiniu požiūriu, nes miesto praradimas gali sukelti politinį spaudimą siekti Kyjivui nenaudingo kompromiso. „Jeigu rusų kariuomenė perimtų Bachmuto kontrolę, jų prezidentas Vladimiras Putinas „parduotų“ šią pergalę Vakarams, savo visuomenei, Kinijai ir Iranui“, – sakė V. Zelenskis.

Kruvina nafta. Rusijos energetikos milžinė „Rosneft“ trečiadienį paskelbė sudariusi susitarimą dėl didesnio naftos tiekimo Indijai. Kaip teigiama bendrovės pranešime, vadovas Igoris Sečinas lankėsi Indijoje, kur susiderėjo dėl sutarties su įmone „Indian Oil Company“, numatančios „gerokai padidinti naftos tiekimą Indijai“.

Apie tai pranešta praėjus dienai po to, kai Rusija pareiškė, kad praėjusiais metais smarkiai išaugino naftos eksportą į Indiją. Vicepremjeras Aleksandras Novakas tvirtino, kad atitinkamo eksporto apimtis 2022 m. esą padidėjo daugiau nei 20 kartų.

2023 03 29 16:30
Spausdinti