Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: kruvina diena Ukrainoje, Egipto svaro nuopuolis ir kitos naujienos
IQ
Scanpix

Svarbiausių sausio 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Taivanas ir Lietuva. Kitą savaitę Vilniuje ketinama pasirašyti susitarimus dėl bendrų Taivano ir Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupės „Teltonika IoT Group“, aukštųjų technologijų grupės „Global BOD Group“, saulės modulių gamintojo „SoliTek“ ir biotechnologijų startuolio „Oxipit“ projektų.

Karas Ukrainoje. Mūšis dėl Rytų Ukrainos miesto Soledaro tęsiasi. Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas teigė, kad perimta druskos kasyklų miesto kontrolė, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai Serhijus Čerevatyvas tvirtino: „Rusai sako, kad jis [miestas] yra jų kontroliuojamas, bet tai netiesa.“ Pranešama, kad vis dar vyksta intensyvūs mūšiai. Vienas Ukrainos karių CNN sakė, kad padėtis mieste yra kritinė, o žuvusiųjų skaičius toks didelis, kad niekas neskaičiuoja žuvusiųjų. Visiška Soledaro kontrolė po visų Vladimiro Putino nesėkmių būtų reikšmingas žingsnis į priekį Maskvai siekiant užimti Donbaso regioną. Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailas Podoliakas teigė: „Viskas, kas dabar vyksta aplink Bachmutą ir Soledarą, yra kruviniausios šio karo scenos.“

Scanpix
Soledaras.

Rusija bunda? Beveik 500 Rusijos gydytojų nuo antradienio pasirašė atvirą laišką prezidentui V. Putinui, kuriame prašoma nutraukti žiaurų elgesį su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu, kuris Naujųjų metų išvakarėse jau dešimtą kartą nuo praėjusių metų buvo uždarytas į vienutę, jam nesuteikiama reikiama medicininė pagalba. Laišką feisbuke paskelbė Maskvoje dirbantis chirurgas Aleksandras Vaniukovas, ragindamas medikų bendruomenės atstovus prisijungti prie šio kreipimosi. Gydytojai reiškia „didelį susirūpinimą dėl kalinio gyvybės ir sveikatos“ ir priduria, kad „Federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos atsisakymas skirti būtinus vaistus kelia tiesioginę grėsmę A. Navalno gyvybei“.

Egiptas. Egipto svaro kursas dolerio atžvilgiu nukrito iki rekordiškai žemo lygio. Ši naujų devalvacijų virtinė prasidėjo po to, kai Tarptautinis valiutos fondas susitarė paskolinti Egiptui 3 mlrd. JAV dolerių (81,7 mlrd. EGP). Paskolos kriterijuose numatyta, kad Egiptas turi nustatyti laisvo valiutos kurso režimą ir lanksčią pinigų politiką, nuo to laiko svaro kursas dolerio atžvilgiu sumažėjo maždaug 6 proc.

Prakąstas obuoliukas. Kinijos ekranų gamintoja „BOE Technology Group Co Ltd“, gaminanti tiek „Apple“, tiek „Samsung“ įrenginius, planuoja investuoti iki 400 mln. dolerių į dviejų gamyklų statybas Vietname. Šis planas rodo technologijų įmonių, kurioms vadovauja JAV „iPhone“ gamintoja „Apple“ ir Taivano prietaisų surinkėja „Foxconn“, pastangas mažinti tiekimo grandinės poveikį Kinijai, kai tarp Pekino ir Vašingtono tvyro geopolitinė įtampa ir išlieka gamybos trikdžiai.

Unsplash
2023 01 11 16:48
Spausdinti