Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: „Leopard“ perdavimas Ukrainai, Vilniaus gimtadienis ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
IQ
Scanpix
„Leopard 2“.

Svarbiausių sausio 25-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

„Leopard“ keliaus į Ukrainą. Vokietija po ilgo sąjungininkių spaudimo pagaliau nusileido ir sutiko į Ukrainą siųsti 14 „Leopard 2“ tankų. Netrukus Vokietijoje turėtų prasidėti ir ukrainiečių karių mokymai, kaip šiais tankais naudotis. Berlynas taip pat suteikė leidimą „Leopard“ tankus teikti kitoms valstybėms – pranešama, kad kol kas tai planuoja daryti Lenkija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir Nyderlandai. JAV pareigūnų teigimu, siųsti amerikietiškus tankus „Abrams M1“ svarsto ir JAV.

Pasaulio lyderiai sveikino šį Vokietijos žingsnį: Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas ragino Vakarų šalis suburti „tankų koaliciją“, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad kritiniu karo momentu šie tankai gali lemti Ukrainos pergalę, Lietuvos krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, šiuo sprendimu Vokietija atsakė į principinį klausimą dėl Aljanso vienybės, Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sakė, jog tankai taps didele parama Ukrainai stabdant Rusijos agresiją.

Karas Ukrainoje. AFP praneša, kad Ukrainos kariuomenė po ilgas savaites trukusių nesėkmingų kovų atsitraukia iš Soledaro. Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ apie miesto perėmimą paskelbė dar sausio 11 d. Anot Ukrainos kariuomenės, ukrainiečių kariai į nelaisvę nepateko ir pajėgos nebuvo apsuptos, o pats atsitraukimo manevras – kruopščiai suplanuotas.

Scanpix
Soledaro griuvėsiai.

Energetika. Energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, kad kitą pusmetį elektros kainų kompensacijos gali būti peržiūrimos. Pasak jo, jei kainos reikšmingai nesikeis, kompensacijų gali būti ir iš viso atsisakyta, kainų kilimo atveju jos taptų tikslinės.

Vilniaus gimtadienis. Sausio 25 d. sostinė mini 700-ąjį gimtadienį, skaičiuojamą nuo 1323 m. kunigaikščio Gedimino išsiųstų laiškų į Europą ir kuriuose pirmą kartą paminėtas Vilniaus vardas. Sostinė šią apvalią datą ketina paminėti šviesų festivaliu ir renginiu Katedros aikštėje, Gedimino pilyje atidengti kunigaikščio laiškų nuorašai. Gimtadienui skirti renginiai vyks visus metus, kita svarbi data – liepos 25-oji, miesto globėjo šv. Kristoforo diena.

Greta Skaraitienė/BNS
Vilniui – 700.

Šiuolaikiškasis popiežius. Popiežius Pranciškus trečiadienį pareiškė, kad LGBT visuomenę diskriminuojantys įstatymai yra neteisingi. Anot jo, homoseksualumas, nors katalikybės ir pripažįstamas nuodėme, nėra nusikaltimas. Popiežius taip pat pabrėžė, kad prieš LGBT nusiteikusiems katalikų dvasininkams derėtų keisti savo požiūrį ir vadovautis „švelnumu, nes taip su mumis elgiasi ir Dievas“.

2023 01 25 16:30
Spausdinti