Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: nerimas dėl slaptų Pentagono dokumentų, degalų akcizai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Julius Kalinskas/ELTA

Svarbiausių balandžio 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Nutekinti slapti dokumentai. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir saugumo sekretorius Lloydas Austinas kalbėjosi su Ukrainos valdžios atstovais siekdami šiuos nuraminti dėl nutekintų slaptų Pentagono dokumentų, kuriuose buvo ir informacijos apie planuojamą ukrainiečių kontrpuolimą, praneša „Deutsche Welle“. Spaudos konferencijoje A. Blinkenas teigė kalbėjęs su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir patikinęs jį, kad Vašingtonas išlaiko savo paramą Kyjivui ir kad neabejoja Ukrainos kariuomenės sėkme. Pasak L. Austino, Pentagonas išsiaiškino, kad nutekinti dokumentai datuojami vasario 28 ir kovo 1 d., bet nėra užtikrinti, jog tokių dokumentų internete nėra ir daugiau.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas aiškina, kad, jei bent dalis nutekintų dokumentų yra tikri, tai rodo aukštą JAV žvalgybos lygį. Vis dėlto jis sako, jog kol kas reikėtų neskubėti daryti „toli siekiančių išvadų“ ir palaukti, ką atskleis tyrimas.

ECB išvados. Finansų ministerijos prašymu Europos centrinis bankas (ECB) pateikė nuomonę dėl solidarumo įnašo – mano, kad didesnės išlaidos ir sumažėjusi kreditų pasiūla gali daryti neigiamą poveikį ekonomikai augti, ir rekomenduoja pateikti atskirą padarinių bankams analizę. Anot ECB, ilguoju laikotarpiu didėjanti infliacija gali sukelti neigiamų pasekmių įmonių finansinei padėčiai, todėl padidėtų bankų kredito rizika. Dėl solidarumo įnašo galėtų būti pritraukiama mažiau naujų indėlių ir suteikiama mažiau paskolų, vidaus ir užsienio investuotojai galėtų būti mažiau suinteresuoti investuoti į bankus, nes sumenktų jų pelningumas.

Degalų akcizai. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį teigė, kad didinti degalų akcizus yra būtinas žingsnis siekiant sumažinti Lietuvos degalų vartojimą ir išvengti gresiančių Europos Sąjungos baudų to nepadarius iki 2027 m. Baudos, anot ministro, siektų milijonus eurų.

J. Bideno vizitas Šiaurės Airijoje. JAV prezidenas Joe Bidenas antradienio vakarą atvyko į Šiaurės Airiją, nuo Didžiojo penktadienio susitarimo praėjus 25 metams. Belfaste jį sutiko Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas. Valdžia pasidalijanti vyriausybė Belfaste yra pagrindinis taikos susitarimų elementas, tačiau prieš 14 mėnesių jis žlugo dėl to, kad partija griežtai prieštaravo prekybos susitarimams Šiaurės Airijoje po „Brexito“. Vėliau J. Bidenas vyks į Airiją, kur jo vizitas truks tris dienas.

2023 04 12 16:30
Spausdinti