Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MERŲ RINKIMAI
Trečias kartas nemeluos
Agnė Piepaliūtė
BNS
Statybų ir žaidimų.

Net 49 dabartiniai merai sieks dar vienos kadencijos. Daugelis iš jų yra rinkimų kovos favoritai.

Bent vienuolika Lietuvos savivaldybių šiais metais turės naujus merus – tiek dabartinių miestų ir rajonų vadovų nusprendė nebesiekti antros ar trečios kadencijos, skaičiuojant nuo 2015 m., kai merai pradėti rinkti tiesiogiai. Beveik pusė – 29 merai iš 60 – sieks pergalės trečiuose tiesioginiuose rinkimuose iš eilės, o dvidešimt mėgins laimėti antrą kartą, tarp jų ir Kelmės bei Trakų rajonų merai Ildefonsas Petkevičius ir Andrius Šatevičius, išrinkti 2021-aisiais, iš pareigų pasitraukus pirmtakams. Visų šansai dideli. 2019 m. rinkimuose dalyvavo 53 merai, kurie buvo išrinkti ir 2015-aisiais – 38 iš jų nugalėjo, penkiolikai teko užleisti kabinetą.

Šiuo požiūriu merų rinkimai skiriasi nuo parlamento, kuriuose politinė švytuoklė kaskart siūbuoja tarp kairės ir dešinės, tarp tradicinių partijų ir populistų.

IQ atlikta analizė (žr. žemėlapį) apima tik tiesioginius rinkimus, nors kai kurių merų politiniame gyvenime šis aštuonerių metų laikotarpis yra vos trečdalis valdžios maratono. Konservatoriai Gintautas Gegužinskas ir Algirdas Vrubliauskas atitinkamai Pasvalio ir Alytaus rajonams vadovauja 30 ir 24 metus. Rietavo meras liberalas Antanas Černeckis ir nepartinis Druskininkų meras Ričardas Malinauskas savivaldybėms vadovauja po 23 metus. Visi jie šiuose rinkimuose sieks dar vienos kadencijos.

2023 02 09 06:45
Spausdinti