Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


TRIJŲ JŪRŲ INICIATYVA
Trijų jūrų iniciatyvos verslo forume dėmesys ne tik regiono ekonominei plėtrai
ELTA
YouTube
Asociatyvi nuotr. Ketvirtadienį Vilniuje vyksta Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas bei verslo forumas.

Anot premjerės Ingridos Šimonytės, Trijų jūrų iniciatyvos valstybės bei verslas turėtų skirti daugiau ne tik ekonominiams paniekimams, bet ir regiono saugomui. Jos teigimu, dabartiniame geopolitiniame kontekste šalis saisto aiškus saugumo faktorius.

„Ši iniciatyva gimė iš vizijos ir praktinės būtinybės Trijų jūrų šalims didinti tarpusavio ryšį. Žinoma, kai užsibrėžiame tikslą pagerinti regiono tarpusavio ryšius, mūsų pagrindinis tikslas buvo ekonominė plėtra. Tačiau šiandien jis gavo labai aiškų saugumo aspektą“, – sveikindama Trijų jūrų iniciatyvos verslo forumo dalyvius sakė I. Šimonytė ir pridūrė, kad ekonominio vystymosi kontekste neįmanoma nekalbėti apie saugumą.

„Saugumas nėra viskas, bet be jo nėra nieko kito. Mes, kaip vyriausybės, verslas, visuomenės, negalime sau leisti prabangos būti naiviems. Turime skubiai didinti paramą Ukrainai, turime stiprinti Europos gynybos pramonę ir savo, kaip bendruomenės, atsparumą“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė taip pat patikino, kad Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų šalys yra vienas sparčiausiai augančių regionų. Jos manymu, Trijų jūrų iniciatyvos infrastruktūros plėtroje turi aprėpti ir Ukrainą bei Moldovą.

„Ukraina ir Moldova bus Trijų jūrų regiono infrastruktūros plėtros dalis. Tad planai ir šiuo metu dedamos pastangos atkurti Ukrainą – taip pat pasirengimas būsimai Ukrainos narystei ES – suteikia istorinę galimybę pertvarkyti visą regioną ir sukurti stipresnę Europą“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Tai investicija į Ukrainos, į mūsų regiono ir Europos ekonomikos augimą“, – apibendrino ji.

Primename, kad Ketvirtadienį Vilniuje vyksta Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas bei verslo forumas, kuriame tikimasi sulaukti dešimties užsienio valstybių vadovų.

Trijų jūrų iniciatyva siekiama skatinti spartesnį Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono vystymąsi ir bendradarbiavimą, didinant dalyvaujančių šalių tarpusavio ryšius transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse. Taip pat norima stiprinti ES sanglaudą bei transatlantinius ES ir JAV ryšius.

Trijų jūrų iniciatyva jungia trylika ES valstybių narių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Graikiją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija. Iniciatyvoje dalyvauja ir asocijuotosios šalys: Ukraina ir Moldova.

2024 04 11 11:48
Spausdinti