Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


NATO PLĖTRA
Turkija atlaisvino kelią dėl Švedijos narystės NATO ratifikavimo
BNS
NATO
R. T. Erdoganas, J. Stoltenbergas ir U. Kristerssonas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė, kad Vilniuje pirmadienį su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu pavyko susitarti dėl Švedijos narystės NATO ratifikavimo.

„Prezidentas Erdoganas sutiko nedelsiant pateikti Švedijos įstojimo protokolą Didžiajai nacionalinei asamblėjai ir užtikrinti ratifikavimą“, – tviteryje parašė NATO vadovas.

„Tai – istorinis žingsnis, kuris visą NATO daro stipresne ir saugesne“, – pridūrė jis.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės valstybės, dar neratifikavusios Švedijos narystės, tačiau Budapeštas anksčiau skelbė lauksiantis Ankaros žingsnio.

Apie pasiektą susitarimą J. Stoltenbergas paskelbė po kelias valandas trukusių pokalbių su R. T. Erdoganu ir Švedijos ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu.

Švedija kartu su Suomija pernai paskelbė sieksiančios prisijungti prie NATO po Rusijos invazijos Ukrainoje. Suomija oficialiai NATO nare tapo šiemet balandį.

Turkija vilkino Švedijos stojimą į NATO, teigdama, kad ši savo šalyje turi labiau kovoti su kurdų kovotojais ir kitomis grupuotėmis, kurias Ankara laiko keliančiomis grėsmę jos nacionaliniam saugumui.

R. T. Erdoganas anksčiau pirmadienį buvo nustebinęs sąjungininkes, susiedamas savo paramą Švedijos narystei su įstrigusių Ankaros derybų dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) atnaujinimu.

Vėliau Vilniuje jis susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu. Po susitikimo Ch. Michelis paskelbė, kad susitikimas buvo geras, o per jį aptartos galimybės suteikti naują impulsą ES ir Turkijos bendradarbiavimui.

Turkija nuo 2005 metų yra formali kandidatė įstoti į ES, tačiau pastaraisiais metais derybos dėl narystės sustojo be aiškių perspektyvų joms atsinaujinti.

Švedija taps 32-ąja Aljanso nare.

NATO šalių lyderiai sveikina Vilniuje pasiektą susitarimą dėl Švedijos narystės

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasveikino Vilniuje pasiektą susitarimą dėl Švedijos narystės NATO ir pareiškė, jog tai sustiprins tiek Baltijos jūros regioną, tiek visą Aljansą.

„Vilniuje pasiektas lūžis dėl Švedijos stojimo į NATO! Tikimasi, kad Aljansas netrukus pasveikins Švediją kaip visateisę narę“, – tviteryje rašė G. Nausėda.

„Tai ženkliai sustiprins Baltijos jūros regioną ir visą Aljansą. Esame vieningi ir stiprūs!“, – pridūrė jis.

„Esu pasirengęs dirbti kartu su prezidentu R. T. Erdoganu ir Turkija stiprinant gynybą ir atgrasymą euroatlantinėje erdvėje“, – pranešime spaudai sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Nekantriai laukiu galimybės pasveikinti ministrą pirmininką Kristerssoną ir Švediją kaip mūsų 32-ąją NATO sąjungininkę“, – pridūrė jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock sveikino „geras naujienas iš Vilniaus“.

„Kelias Turkijai ratifikuoti Švedijos narystę NATO pagaliau aiškus“, – tviteryje rašė Vokietijos diplomatijos vadovė.

Švedų premjeras: susitarimas su Turkija dėl narystės NATO – „gera diena Švedijai“

U. Kristerssonas sako, kad yra „labai laimingas“ dėl pasiekto susitarimo su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu, suteikiančio postūmį šalies narystei NATO.

„Žengiame labai didelį žingsnį link formalaus Švedijos narystės NATO ratifikavimo. Tai buvo gera diena Švedijai“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė U. Kristerssonas.

2023 07 10 23:00
Spausdinti