Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORUPCIJA
Tyrime dėl korupcijos tvarkant atliekas Klaipėdos uoste – šeši įtariamieji
BNS
Fotobankas
Klaipėdos uostas.

Teisėsauga ketvirtadienį paskelbė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos tvarkant atliekas Klaipėdos uosto teritorijoje.

Įtarimai vykstant šiam tyrimui pareikšti šešiems asmenims. Tai – Klaipėdos uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės direktorius, trys šios įmonės darbuotojai, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnas ir buvęs vieno įmonės „Klaipėdos vanduo“ padalinio vadovas.

Įtariamųjų tapatybės ir konkreti įmonė pranešime neįvardijamos. Jie įtariami kyšininkavimu, prekyba poveikiu bei neteisėtu pavojingų atliekų gabenimu.

„Lietuvos ūkio subjektas, jo vadovas ir darbuotojai, vykdydami pavojingų atliekų tvarkymą Klaipėdos valstybiniame jūros uoste, atliko nusikalstamus veiksmus: neteisėtai gabeno pavojingas atliekas į užsienį, kyšininkavo, siekiant išvengti papildomų kaštų už viršnorminę taršą, bei prekiavo poveikiu, siekiant daryti neteisėta įtaką pareigūnų bei kitų asmenų valiniams sprendimams“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė.

Jos teigimu, trečiadienį didelės apimties tarptautinės operacijos metu buvo atlikta 14 kratų namuose, darbovietėse, automobiliuose.

D. Pocienės teigimu, ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl beveik 30 nusikalstamų veikų epizodų.

STT Klaipėdos valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas nurodė, kad įtariamųjų atliekant tyrimą gali būti ir daugiau.

Pasak jo, tyrime minimos pavojingos atliekos yra naftos produktais užterštos skystos atliekos.

„Jos gali prasiskverbti į dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis ir tokiu būdu pakenkti aplinkai, galbūt ir žmonių sveikatai“, – dėstė Ž. Krampalcas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020–2021 metais, uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės atstovai, įtariama, sistemingai papirkinėjo Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos inspektorių.

Už kyšius, kaip įtariama, buvo siekta Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos palankių sprendimų bendrovės atžvilgiu: norimo sprendimo administracinio nusižengimo byloje, taip pat galimai neteisėtų veiksmų tiriant kitų bendrovių-konkurentų veiklą, siekiant užkirsti kelią kitoms bendrovėms dalyvauti pavojingų atliekų tvarkymo viešuosiuose pirkimuose.

Taip pat įtariama, kad buvo sistemingai papirkinėjamas anksčiau vienam „Klaipėdos vandens“ padaliniui vadovavęs asmuo siekiant, kad nebūtų kontroliuojamas į įmonės nuotekų valyklą bendrovės atvežtų nuotekų faktinis užterštumas bei tokiu būdu bendrovė išvengtų papildomo viršnorminės taršos apmokestinimo.

Taip pat turima duomenų, kad minimas buvęs „Klaipėdos vandens“ darbuotojas galimai reikalaudavo kyšių ir iš kitų bendrovių. STT prašo susisiekti asmenis, iš kurių galėjo būti reikalaujamas kyšis ar kurie gali turėti tyrimu reikšmingos informacijos.

Be to, tiriamos aplinkybės dėl galimai neteisėto pavojingų atliekų gabenimo iš Lietuvos teritorijos, krovinio gabenimo dokumentuose nurodant tikrovės neatitinkančius duomenis. Tyrimo metu bus nustatinėjimas šiomis galimai korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis padarytos žalos valstybei ir aplinkos apsaugai dydis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 18 10:55
Spausdinti