Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, rugsėjo 19 d.


NAUJOJI EUROPOS KOMISIJA
U. von der Leyen bėdos dėl moterų
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Ursula von der Leyen.

Ursulos von der Leyen planai naująją Europos Komisiją padaryti progresyvią ir užtikrinti lyčių pusiausvyrą bliūkšta. Dauguma ES valstybių, tarp jų ir Lietuva, spjovė į jos prašymą atsiųsti vyro ir moters kandidatūrą į naująją Komisiją.

Rugpjūčio 30 d. – terminas, iki kurio ES narės turėjo pateikti savo kandidatus į komisarus. Dar liepos mėnesį, kai ją antrajai kadencijai patvirtino Europos Parlamentas, U. von der Leyen teigė, kad „parašysiu laišką ir paprašysiu pateikti pasiūlymą dėl moters ir vyro kandidatų“.

„Dar kartą aš sieksiu lygaus atstovavimo tarp moterų ir vyrų prie koledžo stalo“, – pridūrė ji.

Trečiadienį buvo aišku dėl 24 iš 27 galimų naujosios Komisijos narių. Dauguma, t. y. 17, pasiūlytų kandidatų yra vyrai, ir net jei likusios trys šalys pasiūlytų moteris, vis tiek naujojoje Komisijoje lyčių pusiausvyra nebūtų išlaikyta. Oficialūs atstovai spaudai vengia komentuoti naujosios Komisijos sudarymo procesą, tačiau leidinys „Times of Malta“ pranešė, kad U. von der Leyen net bandė paspausti Maltos vyriausybę, kad ši pakeistų pasiūlytą vyro kandidatūrą į Komisijos narius.

Vis dėlto, kad tai pavyks – labai abejotina. Visų pirma, dalyje valstybių, kaip ir Lietuvoje, komisaro nominacija yra sudėtingas politinis kompromisas. Antra, pasidavimas U. von der Leyen spaudimui susilpnintų vietos vadovų autoritetą. Trečia ir svarbiausia, pagal ES sutartis teisiškai nenumatyta, kad šalys narės privalo siūlyti du kandidatus – vyrą ir moterį. Tai tėra U. von der Leyen kaprizas. Nepavykus jo išpildyti, tai bus pirmas smūgis U. von der Leyen kaip naujosios Europos Komisijos vadovės autoritetui.

Kita vertus, kandidatai į komisarus turės pereiti Europos Parlamento klausymus ir po to bus balsuojama už visą Komisiją. Europarlamentarai jautriai reaguoja į lyčių pusiausvyros klausimus, nors pačiame Parlamente tai nėra visiškai užtikrinta (39 proc. moterų ir 61 proc. vyrų). Neabejojama, kad dalis kandidatų nepereis Parlamento filtro. Tarkime, Vengrija antrajai kadencijai nominavo Olivérį Várhelyi, kuris kaltinamas labiau tarnavimu Vengrijos premjerui Viktorui Orbánui nei bendram ES interesui. Be to, O. Várhelyi europarlamentarus yra išvadinęs „idiotais“. Todėl tikėtina, kad jis bus vienas iš tų, kurie bus Parlamento atmesti, o vietoj jo esą jau ruošiama nauja kandidatė iš V. Orbáno partijos EP.

Taip pat neatmetama, kad pati U. von der Leyen gali kerštauti ir neįsiklaususių į jos prašymą šalių atstovų laukia nereikšmingi portfeliai.

Lietuva Andriaus Kubiliaus teikimą į Europos komisarus oficialiai turėtų užbaigti kitą savaitę. Rugsėjo 3 d. įvyks vienos dienos trukmės neeilinė Seimo sesija, kurios metu bus apsvarstyta A. Kubiliaus kandidatūra į eurokomisarus. Prezidentas Gitanas Nausėda jau pritarė A. Kubiliaus kandidatūrai. Lietuvos kandidatą į Komisiją oficialiai siūlo Vyriausybė, jam turi pritarti šalies vadovas ir Seimas.

2024 08 28 12:26
Spausdinti