Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


G. LANDSBERGIO KARJEROS KLAUSIMAS
U. von der Leyen išvardijo reikalavimus kandidatams į komisarus
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Andrius Ufartas/ELTA
Gabrielius Landsbergis.

Europos Parlamente (EP) ketvirtadienį užsitikrinusi dar vieną penkerių metų Europos Komisijos pirmininkės kadenciją, Ursula von der Leyen pateikė savo planus dėl kandidatų į Europos komisarus.

„Dabar susikoncentruosiu į savo komisarų komandos ateinantiems penkeriems metams sukūrimą. Ateinančiomis savaitėmis paprašysiu lyderių pasiūlyti kandidatus, – ketvirtadienį, tuoj po EP jos kandidatūros į Komisijos vadoves patvirtinimo Strasbūre kalbėjo U. von der Leyen.

„Kaip ir praėjusį kartą (prieš penkerius metus – red. past.), parašysiu laišką ir paprašysiu pateikti pasiūlymą dėl moters ir vyro kandidatų. Vienintelė išimtis, kaip praėjusį kartą, kai bus siūlomas komisaras, kuris lieka.“

„Dar kartą sieksiu lygaus atstovavimo tarp moterų ir vyrų prie koledžo stalo“, – vėliau pridūrė ji.

Žinia, pagrindiniu neoficialiu kandidatu į Europos komisarus yra laikomas konservatorių vedlys ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Vis dėlto ši kandidatūra susiduria tiek su prezidentūros, tiek ir dalies Seimo narių pasipriešinimu. Dabartinis U. von der Leyen reikalavimas pateikti du kandidatus – vyro ir moters – dar labiau pablogina G. Landsbergio galimybes ir suteikia argumentų jo priešininkams.

Birželio mėnesį prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas minėjo, kad, jei Lietuva gautų su finansais susijusį postą, kandidatėmis į Europos Komisiją galėtų būti premjerė Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Kita vertus, ir prieš penkerius metus U. von der Leyen prašė pateikti vyro ir moters kandidatūras į komisarus, bet tuomet Lietuva pasiūlė tik Virginijų Sinkevičių, kuris ir gavo darbą Briuselyje.

Bet kuriuo atveju U. von der Leyen tikisi, kad sulauks kandidatūrų maždaug per mėnesį ir jau rugpjūčio viduryje tikisi su jais pradėti darbo pokalbius. Ji taip pat pažymėjo, kad komisarai turi būti proeuropietiški.

„Nauja komanda bus pasiruošusi sėkmingai pereiti Parlamento klausymus ir tuomet vėl sieksiu šių rūmų patvirtinimo“, – planus EP spaudos konferencijoje atskleidė nauja sena Komisijos vadovė.

2024 07 18 17:09
Spausdinti