Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ŽEMDIRBIŲ PROTESTAI
Ūkininkų apsupti ministrai linkę atsižegnoti nuo Žaliojo kurso
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
IQ
Ūkininkų protestas Briuselyje.

Pirmadienį Briuselį vėl pažadino žemės ūkio technikos garso signalai. Taip ūkininkai „pasveikino“ į Europos sostinę susirinkusius ES žemės ūkio ministrus, kurie žadėjo atliepti protestuojančių žemdirbių reikalavimus.

Šį kartą „sveikino“ ne tik garso signalais. Iš visų pusių apsupę Europos kvartale esančius Europos Komisijos ir ES Tarybos, kurioje posėdžiavo ministrai, pastatus, žemdirbiai laidė petardas, ant riaušių policijos pylė šiaudus, padeginėjo padangas. Galiausiai kai kurie protestuotojai traktoriais net pralaužė policijos užkardas, o atgal gavo dozę ašarinių dujų.

„Šioje šalyje trūksta sveiko proto“, „Sustabdykite laisvosios prekybos susitarimus“, „Sąžiningų kainų“ ir kiti žemdirbių reikalavimai puošė šimtus traktorių, blokuojančių Briuselio Europos kvartalą.

Mes turime labai daug ką pakeisti Bendrojoje žemės ūkio politikoje (BŽŪP), nes Žaliojo kurso ir žaliųjų tikslų, kuriuos mes užsibrėžėme, beveik neįmanoma pasiekti.

Tuo metu ES Tarybos pastate buvo paskelbta visiškai apsiaustis – niekas neįeina, niekas neišeina. Prieš tai spėję susirinkti ES žemės ūkio ministrai svarstė klausimą supaprastinti administravimo naštą ūkininkams ir plačiau kalbėjosi apie problemas žemės ūkyje.

„Mes turime labai daug ką pakeisti Bendrojoje žemės ūkio politikoje (BŽŪP), nes Žaliojo kurso ir žaliųjų tikslų, kuriuos mes užsibrėžėme, beveik neįmanoma pasiekti. Tuo pat metu egzistuoja produktų importas iš trečiųjų šalių, kurie neatitinka ES standartų, gaminami ne pagal klimato, aplinkos tikslus, kurių mes turime laikytis“, – kalbėjo Latvijos žemės ūkio ministras Armandas Krauzė, prieš tai paaiškinęs, kad rusiškų žemės ūkio produktų draudimas niekaip neatsilieps jų tranzitui per Latviją.

IQ
Ūkininkų protestas Briuselyje.

Airijos žemės ūkio, maisto ir jūrų reikalų ministras Charlie McConalogue dėl atsitraukimo nuo Žaliojo kurso buvo santūresnis: „Manau, kad tai daugiau apie balansavimą ir proporcingą požiūrį. Bet svarbu, kaip BŽŪP yra įrėminta, kad ji būtų kiek galima paprastesnė ūkininkams.“

Po Žemės ūkio tarybos su Lietuvos žurnalistais kalbėjęs Lietuvos žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas taip pat buvo nuosaikesnis nei latvių kolega.

„Šalys pabrėžė kelis aspektus. Viena, tikrai reikia lankstumo įgyvendinant Žaliojo kurso priemones, nes gamtos sąlygos yra skirtingos. (...) Kita žinia, kad Žaliasis kursas negali tapti negamybos procesu. Jis turi būti suderintas su gamybos procesais“, – aiškino jis ir vėliau pridūrė, kad Žaliajame kurse yra gerų dalykų, o dauguma Lietuvos ūkininkų jau naudoja jame įtvirtintas priemones.

IQ
Ūkininkų protestas Briuselyje.

Netylant ūkininkų protestams daugumoje ES šalių, Europos Komisija pasiūlė keletą trumpalaikių priemonių, tarp jų – ir dėl daugiamečių pievų, dėl kurių protestavo Lietuvos ūkininkai.

„Dėl daugiamečių pievų – mes jau turime ir patį deleguoto akto tekstą, kurį EK siūlo keisti, ir buvo įvardytas siekis dar šią Europos Parlamento sesiją galutinai priimti sprendimus“, – kalbėjo K. Navickas ir vylėsi, kad EK pateiks pasiūlymus ir ilgajam laikotarpiui.

2024 02 26 15:37
Spausdinti