Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ŪKININKŲ PROTESTAS
Ūkininkų atstovas: derybos su valdininkais lems, ar protesto akcija tęsis
ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
Ūkininkų protestas.

Žemės ūkio tarybos pirmininko (ŽŪT) Igno Hofmano teigimu, pavyko susitarti su premjere Ingrida Šimonyte, tačiau tik tolimesnės ketvirtadienio derybos su institucijomis nulems, ar ūkininkų protesto akcija tęsis.

„Situacija be abejo keičiasi, išgirdome naujų pažadų ir įsipareigojimų. Akcizų projektai parengti, turės Seimas apsispręsti. Bet kas yra nauja, kad daugiamečių pievų problemą premjerė pažadėjo išspręsti ir atšaukti išsiųstus pranešimus, kuriuos gavo ūkininkai, atkurti daugiametes pievas“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I. Hofmanas.

„Mes šiandien, kadangi bėgame nuo vienos valdžios institucijos į kitą, tai apsitarsime rezultatus ir spręsime kolektyviai žemės ūkio tarybos formate. Stengsimės paskelbti šiandien arba rytoj iš ryto“, – paklaustas, ar pasiekimai pakankami, jog protestas būtų nutrauktas, teigė jis.

Jis paminėjo, kad anot premjerės, daugiamečių pievų klausimas bus sprendžiamas tiek Europos, tiek nacionaliniu lygiu.

„Vienas būdas – spręsti Europos Komisijos lygiu, iš jos gaunant teigiamą atsakymą. Kitas – nacionalinė teisė“, – paminėjo jis.

Pieno gamintojų asociacijos prezidentas: mūsų problemų vis dar neišsprendė

Tuo metu Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) prezidentas Jonas Vilionis tvirtino, kad susitikimo metu pienininkų problemos nebuvo išspręstos. Tad, anot jo, protestas turėtų tęstis.

„Aš pasakysiu, kad mūsų problemų neišsprendė. O visi ūkininkai, kurie čia suvažiavo, jų čia prievarta nieks nevarę. Ir aš buvau pasakęs, kad duodame dvi savaites ir žiūrime, ar įvykdo, ar neįvykdo. Bet jei ne, po dviejų savaičių turime visi rajonuose išvažiuoti į tą nepaklusnumo akciją“, – žurnalistams aiškino J. Vilionis.

„Mes pasakėme, turi greitai būti sušaukta neeilinė Seimo sesija“, – pabrėžė jis.

LPGA prezidentas taip pat tikino, kad ūkininkų dabar iškelti klausimai – tik „ledkalnio viršūnėlė“. Anot jo, institucijos vis dar nesirūpina krentančia žemės ūkio gamyba, bet siekia vis labiau apmokestinti ūkininkus.

„Pieno kainos mažėja, bet perdirbėjų kokie pelnai, prekybininkų kokie pelnai? Per praeitus metus 10 tūkst. karvių išvežė į Lenkiją ir išvežė į mėsos kombinatą, 3 tūkst. mažiau pienininkų liko. Vištienos gamyba krito dvigubai, ekologiniai ūkių gamyba krenta 30 proc., kiaulienos gamintojų beveik nebeliko. Žvėrelių ūkių nebelieka. O grūdų kainos kritusios“, – komentavo jis.

„Dar yra žemės mokesčiai, turto mokesčiai, neįmanoma dirbti ūkininkams darosi“, – tvirtino jis.

ELTA primena, jog šią savaitę nuo antradienio iki penktadienio Vilniuje vyksta ūkininkų protestas – į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.

Protestuojantys ūkininkai reikalauja atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Trečiadienį šiuos reikalavimus protestuotojai išsakė Kęstučiui Navickui ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, jie abu susirinkusiųjų buvo nušvilpti.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Prie LŽŪT organizuojamos akcijos taip pat prisijungė ir Privačių miško savininkų asociacija, sostinėje matyti stovinčių protesto miškovežių.

2024 01 25 14:11
Spausdinti