Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ŽEMĖS ŪKIS
Ūkininkų protestas baigėsi: technika jau paliko sostinės centrą, iki miesto ribų lydėjo policija
BNS
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Ūkininkų protestas Vilniuje.

Besibaigiant ūkininkų protestui traktoriai po truputį paliko Lietuvos sostinę. Kaip informavo Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) pirmininkas Ignas Hofmanas, technika jau išvažiavo iš sostinės Gedimino prospekto, o iki Vilniaus miesto ribų transporto priemones lydėjo policija.

„Ką tik grįžau iš Gedimino pr., iš ten jau išvažiavo technika. Važiavimas vyksta pakankamai sklandžiai, nedidelių susipratimų būta, bet viskas vyksta pakankamai sklandžiai, turime visą dieną iki vakaro išvažiuoti. Manau viskas ramiai ir įvyks“, – Eltai teigė I. Hofmanas.

„Viskas, visi traktoriai išvežti iš Vilniaus. Viskas sklandžiai, be problemų“, – apie 16 val. BNS sakė protesto organizatorės Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas.

Penktadienį pirmoji traktorių kolona iš Vilniaus pajudėjo apie 9 val. ryte, jos važiavo trimis kryptimis: Trakų, Avižienių ir Molėtų. Vienoje kolonoje buvo po 50 traktorių.

Ketvirtadienį pavakare iš sostinės išvažiavo apie 70 ūkininkų sunkvežimių bei visi 50 miškavežių.

ELTA primena, jog šią savaitę nuo antradienio iki penktadienio Vilniuje vyko ūkininkų protestas – į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.

Protestuojantys ūkininkai reikalavo atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Trečiadienį šiuos reikalavimus protestuotojai išsakė žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, jie abu susirinkusiųjų buvo nušvilpti. Taip pat protestuojantys ūkininkai ketvirtadienį į susitikimą atvykusį šalies prezidento vyriausiąjį patarėją Jareką Niewierowiczių pasitiko švilpimu ir šūkiu „gėda“.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Prie LŽŪT organizuojamos akcijos taip pat prisijungė ir Privačių miško savininkų asociacija, sostinėje buvo stovinčių protesto miškovežių.

2024 01 26 13:24
Spausdinti