Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NEPASITENKINIMAS ES
Ūkininkų traktorių riaumojimas – ir Europos sostinėje
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Trečiadienį Briuselyje ūkininkai parodė savo požiūrį į ES žemės ūkio politiką.

Ne tik Vilniaus gyvenimą paįvairino į sostinę žemės ūkio technika suplūdę ūkininkai. Žemdirbių protestai apima vis daugiau ES šalių.

Trečiadienį nuo vidurdienio prie Europos Parlamento Briuselyje taip pat būriavosi ūkininkai, taip pat stovėjo žemės ūkio technika. Kol vos ne tuo pat metu europarlamentarai Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto posėdyje diskutavo eiliniam žmogui sunkiai suprantamais eurokratiniais terminais, keletas šimtų žmonių protestavo prieš ES žemės ūkio politiką, ragindami stabdyti importą, gerinti darbo sąlygas, kompensuoti padidėjusius „žaliuosius reikalavimus“ ir t. t.

Tiesa, tai tikrai ne didžiausia ūkininkų akcija Europos sostinėje. Pernai kovą beveik trys tūkstančiai traktorių paralyžiavo Briuselį. Tuomet Flamandų regiono ūkininkai, pasipuošę šūkiais „Nebus ūkininkų, nebus maisto“ ar „Nepamirškite, kas rūpinasi jūsų maistu“, protestavo prieš azoto išmetimo ribų sumažinimą. Nuo kitos savaitės kito Belgijos regiono Valonijos žemdirbiai grasina savo technika blokuoti kelius.

Neramu ir kaimynėje Prancūzijoje, kur ūkininkai pirmadienį nesutiko nutraukti protestų. Ankstų trečiadienio rytą mažiausiai 200 vilkikų išvažiavo į Bordo aplinkkelį – svarbią jungtį tarp Paryžiaus ir Ispanijos – ir sutrikdė eismą. Ūkininkai nepatenkinti dėl mokesčių degalams, galimybės naudotis vandeniu ir pernelyg didelio reguliavimo.

2024 01 24 16:51
Spausdinti