Meniu
Prenumerata

pirmadienis, birželio 17 d.


DARBO RINKA
Ukrainiečių ekonominė nauda Lietuvai: per 2023 m. sukūrė beveik 2 proc. šalies BVP
Karolis Juršys
Žygimantas Gedvila/BNS
Ukrainiečiai Lietuvoje.

Lietuvos banko duomenimis, 2022–2023 m. į Lietuvą atvyko ir apsistojo daugiau nei 45 tūkst. Ukrainos migrantų, o Lietuvos įdirbis, nulėmęs sėkmingą jų socialinę integraciją ir įsiliejimą į darbo rinkas, stebina ir tarptautinių organizacijų atstovus.

„Mūsų naujausia apklausa rodo, kad daugiau nei 50 proc. tų (ukrainiečių – IQ past.), kurie atvyko daugiau nei prieš šešis mėnesius, jau susirado darbą, ir tai iš tikrųjų yra geras integracijos Lietuvoje sėkmės rodiklis“, – IQ sakė Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro (UNHCR) biuro vadovė Šiaurės ir Baltijos šalims Annika Sandlund.

A. Sandlund teigė, kad 73 proc. ukrainiečių patys susimoka už būsto nuomą, nors turi galimybę naudotis socialine apsauga, o 85 proc. ukrainiečių pabėgėlių vaikų yra priimti į Lietuvos švietimo įstaigas.

„Kai pažvelgiame į ukrainiečių integraciją statistiškai, matome, kad Lietuva puikiai pasidarbavo“, – Lietuvos visuomenę ir valdžią gyrė ji ir pridūrė, kad šie skaičiai yra itin svarbūs karo nuovargio kontekste.

2024 05 24 14:07
Spausdinti