Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ukrainos kritika popiežiui, pirmieji bankų milijonai gynybai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Popiežius Pranciškus.

Svarbiausių rugpjūčio 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Defliacija ir infliacija

Išankstiniais Valstybės duomenų agentūros vertinimais, mėnesio defliacija šį mėnesį siekė 0,2 proc. Defliacija trunka ketvirtą mėnesį iš eilės. Ekonomistai sako, kad tokia tendencija buvo kiek netikėta. Pasak jų, rugpjūtį tikėtasi nulinės arba 0,2 proc. infliacijos, tačiau sezoniškumas ir pigęs maistas padarė didesnę įtaką kainoms. Gerokai smukusi metinė infliacija rodo, kad pernykštis infliacinis šokas yra visiškai išsikvėpęs.

Unsplash
Defliacija trunka ketvirtą mėnesį iš eilės.

Pirmieji bankų milijonai gynybai

Iki rugpjūčio pabaigos Lietuvoje veikiantys bankai į šalies biudžetą perves daugiau kaip 50 mln. eurų pirmąjį solidarumo įnašo mokėjimą. Šios lėšos bus panaudotos krašto apsaugai. Pasak jame cituojamo LB valdybos nario Simono Krėpštos, gegužę priimtas solidarumo įnašas pasiteisino: „Bankai solidariai ir reikšmingai prisideda prie šalies gynybos finansavimo. Taip pat reikšmingai išaugo terminuotųjų indėlių sumos, buvo atnaujintas taupymo lakštų platinimas.“ Įnašo suma apskaičiuojama ne nuo viso bankų pelno, bet nuo tos grynųjų pajamų dalies, kuri yra bent 50 proc. didesnė nei ketverių finansinių metų vidurkis. Šiai sumai taikomas 60 proc. įnašo tarifas.

Biudžetas – pagal galimybes

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, šiuo metu rengiamas toks kitų metų valstybės biudžetas, kuris atitiks šalies galimybes. Neliks kai kurių išlygų, susijusių su COVID-19 pandemija ir karu Ukrainoje. Dėl pasikeitusių skolinimosi galimybių valstybė stengsis mažiau skolintis, kad dėl skolos administravimo išlaidų nereikėtų atsisakyti išlaidų kitur. Premjerė tikisi, kad artėjantys Seimo ir prezidento rinkimai nesutrukdys priimti racionalių sprendimų, nors neabejoja, kad įvairių siūlymų netrūks.

Dainius Labutis/ELTA
Devynis kartus paskaičiuoti...

Ukrainos kritika Vatikanui

Vienoje Sankt Peterburgo katalikų bažnyčioje susirinkusiai grupei popiežius sakė, kad „jūs esate didžiosios Rusijos, didžiųjų šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II, rusų tautos, pasižyminčios didele kultūra ir dideliu žmogiškumu, vaikai“. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka sakė, kad popiežiaus kalba buvo „labai apgailėtina“. Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni antradienį išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad pontifiko „ekspromtu“ pasakytos pastabos buvo skirtos „padrąsinti jaunimą saugoti ir skatinti tai, kas yra pozityvaus didžiajame Rusijos kultūriniame ir dvasiniame pavelde“. Pastabomis „tikrai nebuvo siekiama šlovinti imperinės logikos ir valdžios asmenybių“.

Scanpix
„Motinos tėvynės“ paminklas Kyjive.

Fronte Ukraina pasistūmėjo giliau į Rusijos gynybos linijas netoli Robotynės kaimo, praėjus vienai dienai, kai jį perėmė pietiniame fronte. Kariuomenės atstovas Andrijus Kovaliovas sakė, kad Ukrainos pajėgos toliau veržiasi Zaporožios srityje, kuri, Maskvos teigimu, yra Rusijos dalis. Palyginti su praėjusių metų puolimu Chersono ir Charkivo srityse, šį kartą Ukrainos pajėgos atsitrenkia į Rusijos gynybines apkasų linijas ir daugybės kilometrų minų laukus. Tačiau analitikai sako, kad Robotynės užėmimas įrodo, jog Ukrainos pajėgos gali pralaužti Rusijos gynybą ir stumiasi į pietus.

2023 08 29 16:30
Spausdinti