Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VYTIS PRIEŠ DRAKONĄ
Užsienio reikalų viceministras: Taivano atstovybės pavadinimo keitimas – nesvarstomas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS foto
Arnoldas Pranckevičius.

Nepaisydama prezidento Gitano Nausėdos priekaištų ir opozicijos įtikinėjimų, Lietuva nesvarsto Taivano (Taivaniečių) atstovybės vardo keitimo. Tai Prancūzijoje pareiškė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius.

Neformaliame prekybos ministrų susitikime Marselyje dalyvaujantis A. Pranckevičius sulaukė „galbūt kvailo“, kaip pats žurnalistas pasakė, klausimo, kad gal tiesiog reiktų pakeisti užrašą ant Taivano (taivaniečių) atstovybės durų ir konfliktas su Kinija baigtųsi.

„Tai nėra svarstoma šiuo metu, – atsakė viceministras. – Turime žiūrėti plačiau. Lietuva nusprendė strategiškai diversifikuotis regione pagal ES Azijos ir Ramiojo vandenyno strategijos dvasią. Mes išplėtėme ryšius su Australija, Korėja, Japonija, Singapūru ir, žinoma, kaip bet kokia kita šalis ES, mes nusprendėme išplėsti ryšius su Taivanu. Kartu mes palikome 17+1 formatą ne iš priešiškumo Kinijai, o kaip ženklą, kad remiame ES, remiame 27+1 požiūrį – bendrą ES politiką Kinijos atžvilgiu. Mūsų požiūriu, tik tokiu būdu mes galime turėti lygiaverčius santykius, galime pasitikėti vieni kitais, gauti vienas iš kito naudos bei išskirti mūsų vertybes, kurios svarbios mūsų visiems reikalams – investicijų saugumas, priėjimas prie rinkų, intelektinės nuosavybės apsauga, duomenų apsauga, pagarba liberalioms teisėms. Mūsų požiūris – europinis požiūris. Tikiuosi, kad daugumai šalių narių tai vienintelis kelias judėti į priekį.“

A. Pranckevičius taip pat padėkojo už ES ir šalių narių paramą bei solidarumą. Kartu jis paminėjo, kad Lietuva yra pasiruošusi „kantriai laukti“ tiek procedūrų prieš Kiniją eigos Pasaulio prekybos organizacijoje, tiek palaiko Prancūzijos planus kuo greičiau priimti ES kovos su ekonomine prievarta priemones.

Sausio mėnesį prezidentas G. Nausėda pasirinktą Taivaniečių (Taivano) atstovybės pavadinimą pavadino klaida. Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sausio pabaigoje pakartojo šią poziciją. Netrukus naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Lietuva, siekdama sušvelninti ginčą su Kinija, siūlo pakeisti atstovybės pavadinimo vertimą į kinų kalbą. Anksčiau autoritetingas leidinys „Financial Times“ pranešė, kad JAV spaudžia Lietuvą pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą. Tačiau abu šiuos pranešimus paneigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Praėjusios savaitės pabaigoje, kai Kinija uždraudė mėsos ir pieno produktų importą iš Lietuvos, valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad jo „šešėlinis“ ministras Giedrius Surplys susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Lietuvoje Qu Baihua ir sužinojo, kad „jeigu mes pakeistume tas kelias raideles ir pavadintume atstovybę kaip visur pasaulyje, visas konfliktas baigtųsi“.

2022 02 14 12:00
Spausdinti