Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KOVA SU SKURDU
V. Augustinavičius: laikinas PVM maistui turėtų būti vertinamas iš naujo
BNS
Dainius Labutis/ELTA
V. Augustinavičius.

Kovojant su skurdu Lietuvoje reikia iš naujo apsvarstyti laikinas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas maisto produktams, sako prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

„Laikina PVM lengvata būtiniausiems maisto produktams Lietuvoje galėtų būti iš naujo įvertinta, nes atsiranda vis daugiau kainos sumažinimo užtikrinimo priemonių, kitaip sakant – atsiranda daugiau mechanizmų, kurie užtikrintų, kad naudos gavėjas būtų vartotojas, ypač tas, kuris uždirba mažiau ir tai gerokai prisidėtų prie skurdo mažinimo“, – antradienį Žinių radijui sakė V. Augustinavičius.

Anot jo, maisto produktų įperkamumo problemą būtina spręsti, nes jų kainos augo sparčiau nei gyventojų pajamos.

„Maisto produktų įperkamumo problema (...) niekur nedingo, prie jos sprendimo reikia grįžti. Nes mes matome, kad lietuvių pajamos nebespėjo prisivyti maisto kainų padidėjimo, o pats maisto kainų lygis nenusileido žemyn. Kitaip sakant, energetikos infliacija išsikvėpė, bet maisto kainos liko aukštumoje“, – teigė V. Augustinavičius.

Anksčiau Vyriausybė siūlymus maisto produktams taikyti lengvatinį PVM tarifą atmetė argumentuodama tuo, kad to naudos vartotojai beveik nepajustų, ją susižertų prekybininkai, o valstybės biudžetas prarastų didelę dalį įplaukų.

Prezidento patarėjas sako, jog maisto kainų problemą galima išspręsti politinėmis priemonėmis ir teigia, kad kitų Europos šalių Vyriausybės jau ėmėsi tokių priemonių.

„Kažkodėl ši tema Lietuvoje tarp centrinės valdžios formuotojų vis dar laikoma kaip nebūtina, bet taip neturėtų būti, nes yra aibė pavyzdžių iš kitų šalių, kur šių metų pavasarį Vyriausybės gana aktyviai veikia. Tarkime, Prancūzija pavasarį susitarė su prekybos tinklais dėl svarbiausių maisto produktų kainų užšaldymo dviejų mėnesių periodui, priemonė pasiteisino, ji šių metų birželį buvo pratęsta su dideliu skaičiumi maisto gamintojų, panašaus susitarimo siekia ir Didžiosios Britanijos Vyriausybė“, – kalbėjo V. Augustinavičius.

Valstybės duomenų agentūros teigimu, Lietuvoje žemiau absoliutaus skurdo ribos dabar gyvena 2,7 proc. visų šalies gyventojų – iš viso per 77 tūkst. žmonių. Absoliutaus skurdo riba šiemet laikoma 354 eurų per mėnesį vienam gyventojui ir 743 eurai – keturių asmenų šeimai su dviem vaikais iki 14 metų.

Didžiausias skurdo lygis yra 65 metų ir vyresnių asmenų amžiaus grupėje. 2023 metais jis sudaro 36,5 procento.

2023 08 01 10:15
Spausdinti