Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
V. Čmilytė-Nielsen: kiekvienas ES lyderių pokalbis su A. Lukašenka yra legitimizavimas
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad kiekvienas Europos Sąjungos lyderių pokalbis su Baltarusijos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka yra legitimizavimas, todėl ji sako besitikinti, kad Bendrija išlaikys vienybę sankcijų Minsko režimui atžvilgiu.

„Kiekvienas ES lyderių su Lukašenka yra legitimizavimas, todėl mes turime suprasti, kad priešininkų pusės tikslas yra skaldyti mūsų vienybę, o mūsų tikslas yra išlaikyti ES vieningą poziciją sankcijų atžvilgiu ir jos laikytis, tai aš viliuosi, kad ta vienybė bus išlaikyta“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė jo vadovė.

Ji taip pat ragino atsargiai vertinti „technines derybas“, kurias Europos Komisija ketina surengti su Baltarusija dėl to, kad būtų galima ten esančius migrantus į kilmės šalis.

„Kiekvienas toks žingsnis, kuris lyg ir daro žingsnį Baltarusijos diktatoriaus link, jį legitimizuoja, tai mes turėtume atsargiai tokius žingsnius vertinti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Bendrijos atstovai sako, kad derybos apsiribos diskusijomis su Baltarusijos ir Jungtinių Tautų agentūromis, kaip būtų geriausia grąžinti į Europą besiveržiančius migrantus.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad kol kas nežinomas EK „techninių derybų“ su Baltarusija turinys.

„Kol kas mes girdime tik pavadinimą, bet nežinome turinio, apie ką kalba. Kas čia – humanitarinis koridorius, lėktuvai išgabenti į gimtąsias šalis. Koks turinys? Ar tai yra tik pabėgėlių, kurie yra Baltarusijoje, humanitarinės dalies finansavimas, kad jie būtų maitinami?“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Tuo metu ES Užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė dėl veiksmų, kurie leistų taikyti sankcijas neteisėtų migrantų gabenimą organizuojantiems asmenims bei įmonėms. Tačiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį interviu LRT pareiškė, kad iš ruošiamų sankcijų Baltarusijai sąrašo bandoma išbraukti šios šalies valstybinę oro bendrovę „Belavia“.

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė neturintis tikslios informacijos, kuri šalis pateikė tokį pasiūlymą, bet neatmetė, jog tai gali būti ir Vokietija.

Trečiadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel antrą kartą šią savaitę kalbėjosi su Baltarusijos autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka – tai buvo pirmieji kurio nors Vakarų lyderio pokalbiai su A. Lukašenka nuo pernai rugpjūtį įvykusių ir vakarų nepripažįstamų prezidento rinkimų.

Prezidentas Gitanas Nausėda interviu BBC antradienį pareiškė, kad neteisėtos migracijos krizė Lenkijos ir Lietuvos pasienyje su Baltarusija galėtų būti sprendžiama kreipiantis ir į autoritarinį Baltarusijos vadovą A. Lukašenką. Tuo metu G. Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė laikosi pozicijos, kad tai gali suteikti A. Lukašenkai pagrindo imti laikyti save Vakarų pripažįstamu lyderiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 18 10:17
Spausdinti