Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


MIGRANTAI
V. Čmilytė-Nielsen ragina neskubėti įvesti nepaprastosios padėties
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad šiuo metu nepaprastoji padėtis Lietuvoje dėl migrantų krizės nėra būtina.

Pasak jos, dabartinėmis aplinkybėmis pakanka Vyriausybės paskelbtos ekstremalios situacijos.

„Aš manyčiau, kad skubėti (įvesti nepaprastosios padėties – BNS) nereikia. Tai yra galimybė, kurią mes turime, tačiau šiandien, manau, kad pakanka tos ekstremaliosios situacijos, kurią turime“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Taip ji reagavo į Vidaus reikalų ministerijos siūlymą svarstyti galimą nepaprastosios padėties pasienyje su Baltarusija įvedimą.

Anot politikų, kaip galima alternatyva tam Seimo neeilinėje sesijoje kitą savaitę turėtų būti priimti įstatymų pakeitimai, išplečiantys kariuomenės įgaliojimus prie valstybės sienos.

„Seimo sesijoje ketiname svarstyti pakeitimus, kurie suteiktų kariuomenei daugiau įgaliojimų. Jie galimi ekstremaliosios situacijos aplinkybėmis“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Girdėjome vakar tiek iš Prezidentūros, tiek Krašto apsaugos ministerijos, kad bus teikiami įstatymo pakeitimai ir bent jau pagal tai, kas paskelbta viešojoje erdvėje, iš esmės būtų daroma dar alternatyva arba lygiagreičiai nepaprastosios padėties įstatymui“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis.

Visgi jis laikosi pozicijos, kad valstybė turėjo paskelbti nepaprastąją padėtį pasienio su Baltarusija ruože.

„Vyriausybė yra patvirtinusi, kas yra pasienio ruožas, ten yra specialus režimas. Puikiai suprantame, kad ten nei žmonių, nei teisių, nei kažkokių politinių ribojimų būtų, nes (Nepaprastosios padėties – BNS) įstatymas numato tik galimybę tokias priemones taikyti, bet tą nusprendžia Seimas ir tikrai Seime reikėtų plataus sutarimo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Per neeilinę sesiją Seimas taip pat turėtų spręsti, ar siūlyti Vyriausybei valstybinės svarbos projektu pripažinti tvoros įrengimą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, teigia valdantieji.

V. Čmilytė-Nielsen sakė besitikinti, kad tokį sprendimą parems ir opozicija.

„Visi sutinka, kad fizinis barjeras šiandien yra reikalingas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko rekordiškai daug, daugiau kaip 4 tūkst., neteisėtų migrantų. 

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 04 10:19
Spausdinti