Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ANEKSUOTOS UKRAINOS TERITORIJOS
V. Čmilytė-Nielsen: Rusijos Dūmos sprendimai nepakeis požiūrio į Ukrainos vientisumą
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
V. Čmilytė-Nielsen.

Rusijos Dūmos sprendimai dėl aneksuotų Ukrainos teritorijų niekada nebus pripažinti, kaip ir pseudoreferendumai, teigia Lietuvos Seimo pirmininkė.

„Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritys buvo, yra ir bus Ukrainos. Rusijos Federacijos veiksmai yra aiškus visų tarptautinių susitarimų ir teisės, Jungtinių Tautų Chartijos ir Ukrainos Konstitucijos pažeidimas“, – pirmadienį, susitikusi su Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje Petro Bešta, sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen, cituojama Seimo pranešime.

„Lietuva remia ir rems Ukrainos teritorijos vientisumą, jos Konstitucija nustatytą ir tarptautiniu mastu pripažintą sienų neliečiamybę“, – pabrėžė ji.

Parlamento vadovė priminė, kad atitinkamos Lietuvos nuostatos išdėstytos šių metų rugsėjo 15 dienos Seimo priimtoje rezoliucijoje dėl Rusijos neteisėtų referendumų Ukrainoje nepripažinimo.

Šiame susitikime V. Čmilytė-Nielsen taip pat išsakė aiškią paramą Ukrainos narystės NATO siekiui, teigiama pranešime.

„Jokia Rusijos desperacija ir grasinimai nepakeis Europos Sąjungos ir NATO sprendimų. Jokie Putino ar jo valdomos Dūmos dekretai ir sprendimai mums nesutrukdys siekti, kad Ukraina kuo greičiau integruotųsi į ES ir NATO“, – teigė ji.

Rugsėjį surengtuose pseudoreferendumuose keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos. Kremlius praėjusį penktadienį inkorporavo minimas teritorijas į Rusiją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu kreipėsi į NATO dėl pagreitintos stojimo į Aljansą procedūros.

2022 10 03 14:07
Spausdinti