Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Čmilytė-Nielsen: šalia Rusijos karo nusikaltimų privaloma pridėti seksualinio smurto bylas
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
V. Čmilytė-Nielsen.

Penktadienį minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad šalia karinių Rusijos nusikaltimų įrodymų privaloma pridėti ir seksualinio smurto bylas.

Seimo pirmininkė pasisakyme kovos su smurtu prieš moteris dieną ragina ypač atkreipti dėmesį į karo zonose smurtą dėl lyties, seksualinę ir kitokią prievartą patyrusias mergaites ir moteris.

„Net ir taikos sąlygomis smurtą artimoje aplinkoje dažniausiai patiria mergaitės ir moterys. O ką kalbėti apie karo metą! Išpuoliai prieš civilius, seksualinė prievarta ir smurtas nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios tapo dar vienu agresorės Rusijos ginklu prieš taikius gyventojus, pirmiausia, žinoma, mergaites ir moteris“, – sakoma Seimo Ryšių su visuomene skyriaus paskelbtame parlamento pirmininkės pranešime.

Anot jos, tokiais veiksmais okupantai bando palaužti kovinę dvasią, sunaikinti žmogiškąjį orumą ir ištrinti tapatybę.

„Kad ir kaip būtų, seksualinis smurtas ir prievarta yra nusikaltimas. O už tai nusikaltėliai privalo sulaukti deramo atpildo. Todėl Ukraina ir tarptautinė bendruomenė šalia karinių Rusijos nusikaltimų įrodymų privalo pridėti ir seksualinio smurto karo metu bylas“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.

2022 11 25 10:01
Spausdinti