Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
V. Čmilytė-Nielsen: valdantieji nesitrauks dėl vertybinių žmogaus teisių klausimų
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Valdantieji neatsitrauks dėl vertybinių žmogaus teisių klausimų, sukėlusių karštas diskusijas, ir prie jų grįš rudenį, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Aš manau, kad žmogaus teisių darbotvarkė yra šio Seimo išskirtinis bruožas, šios valdančiosios koalicijos bruožas, ir mes tikrai neatsitraukėme ir neatsitrauksime nuo dėmesio žmogaus teisėms“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Ji teigė, kad klausimai dėl vertybių visada pasižymi dramatiškomis prieštaromis, tačiau pripažino, kad svarstant žmogaus teisių darbotvarkės klausimus nepadėjo ir tai, jog diskusijos vyko per karantiną, kai žmonės ir taip jautė didesnę įtampą.

„Aš norėčiau, kad diskusija tikrai nesustotų vasaros mėnesiais, ar kalbėtume apie smurtą artimoje aplinkoje, kas yra labai opi problema Lietuvoje, ar jei kalbėsime apie partnerystę, kas yra rūpesčio šeimomis klausimas, ar jeigu kalbėtume apie asmenvardžių rašybą ir panašius dalykus. Rudenį tikrai grįšime prie šių klausimų – nenustosime apie juos kalbėti“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, prie partnerystės įteisinimo turėtų būti grįžta rudens sesijoje.

„Aš manau, kad partnerystės pateikimas vėl įvyks rudenį, atsižvelgus galbūt į vieną ar kitą pastabą, tame tarpe ir iš opozicijos išsakytas pastabas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Gegužę Seimas po pateikimo nepritarė projektui dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo, jis grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Vyriausybė birželį pateikė Seime svarstomiems projektams išvadą, kurioje siūloma leisti originalią pavardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose. Dėl šių projektų dar turės balsuoti visas Seimas.

Santykiuose su Prezidentūra išryškėjo vertybinės skirtys

Santykiuose su Prezidentūra paskutiniu metu išryškėjo vertybinės skirtys, bet jos neturėtų trukdyti dialogui, sako V. Čmilytė-Nielsen.

„Kalbant apie santykius su Prezidentūra, aš sakyčiau, kad pastarosiomis savaitėmis ypatingai išsigrynino tam tikros vertybinės skirtys. Tai neturėtų stebinti, tiesiog tai įvyko ryškiau negu iki tol“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

„Visgi aš manyčiau, kad tai neturėtų tapti priežastimi nesikalbėti ar bendrauti laiškais, nes tam, kad visos valdžios šakos kuo efektyviau dirbtų Lietuvos labui, joms būtina kalbėtis tarpusavyje“, – pridūrė ji.

Pasak jos, pozicijų skirtumai labai išryškėjo viešojoje erdvėje, bet, V. Čmilytės-Nielsen teigimu, jos pačios santykiai su Prezidentūra išlieka normalūs.

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis prie Prezidentūros birželį susitiko su protestuotojais dėl valdžios vykdomos šeimos politikos. Patarėjas tuomet padėkojo „Didžiojo šeimų gynimo maršo“ tęsėjams už aktyvumą.

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda Briuselyje neparėmė dalies Europos Sąjungos šalių lyderių laiško dėl LGBTQ bendruomenės teisių, nors prieš kelias dienas panašaus turinio laišką pasirašė užsienio reikalų viceministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 30 11:38
Spausdinti