Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


OPOZICIONIERIAI
V. Jurkonis: nauja rusų opozicijos platforma pateikia daugiau klausimų, nei atsakymų
Aidanas Praleika
Julius Kalinskas/BNS
V. Jurkonis.

Prieš savaitę Vilniuje susirinkę Rusijos opozicijos atstovai įsteigė naują organizaciją – „Rusijos veiksmo komitetas“ (RVK).

Tarp jo steigėjų – visame pasaulyje žinomi opozicijos veikėjai: Garis Kasparovas, Michailas Chodorkovskis, Julija Latynina ir kiti. Steigėjai teigia, kad Komiteto tikslas – vienyti visus Rusijos žmones, protestuojančius prieš Kremliaus agresiją Ukrainoje ir kovojančius prieš diktatorišką Vladimiro Putino režimą.

„Laisvosios Rusijos forumo“ (LRF) lyderis G. Kasparovas, kaip ir daugelis kitų renginio dalyvių, išsakė mintį, kad agresija prieš Ukrainą neišvengiamai baigsis dabartinio Rusijos režimo žlugimu, o tai reiškia, kad opozicija turi vienytis ne tik tam, kad skleistų tikrovišką informaciją tautiečiams Rusijoje, bet ir jau šiandien pasiektų bendrą sutarimą dėl to, kokia turės būti „ateities Rusija“.

IQ
Garis Kasparovas.

RVK skelbia, kad šioje platformoje galės pasisakyti kiekvienas progresyvus Rusijos pilietis. Socialiniuose tinkluose šis teiginys sukėlė nemažai diskusijų tarp įvairių opozicinių srovių. Kai kurie tame įžvelgė norą skirstyti žmones į „gerus“ ir „blogus“ rusus. Kiti svarstė, ar Rusijos opozicija apskritai turi galimybių daryti įtaką tam, kas vyksta šalyje. Treti kalbėjo apie viltį, kad tokie žymūs opozicionieriai kaip G. Kasparovas ir M. Chodorkovskis gali suvienyti opoziciją ir padaryti ją stipresnę.

Politologas Vytis Jurkonis IQ teigė, kad su išvadomis skubėti neverta. Opozicija vis dar labai daugialypė ir naujosios struktūros perspektyvos kol kas pateikia daugiau klausimų nei atsakymų.

– Kaip vertinate VRK įkūrimą? Tai kokybinis opozicijos poslinkis?

– Labai anksti kalbėti apie kokybinį poslinkį. Taip manyti yra įvairių priežasčių. Pirma, LRF dinamika nuo pat įkūrimo ir veiklos pradžios, kai ši organizacija skelbė ambicijas telkti opozicines jėgas, nepajėgė atsispirti ir pagundoms skaldyti.

Antra, audringa reakcija į „gero ruso“ idėją taip pat rodo, kad tos kokybės tikriausiai dar stokojama. Juk galų gale svarbus klausimas, kam ši grupė žmonių atstovauja.

– Ką manote apie komitete susibūrusius žmones?

– Šioje kompanijoje žmonių yra įvairių, ir net neabejoju daugelio jų gerais norais. Bet vien gerais norais grįstas kelias nebūtinai bus geras. Bėda ta, kad pats LRF kai kuriems žmonėms yra tiesiog galimybė pasireikšti, atkreipti į save dėmesį ir panašiai. Tad pats forumas yra gana įvairi žmonių kompanija.

– Ar RVK yra daugelio ilgai lauktas G. Kasparovo ir M. Chodorkovskio aljansas stiprinantis opoziciją?

– Man tai neatrodo kaip aljansas. Vargu ar ir jie patys norėtų jį taip pozicionuoti. Ir neatrodo kaip opozicijos sustiprinimas ar bent siekis konsoliduoti tuos, kurie nori permainų. Nes pavadinti reikšminga dalį permainų rėmėjų tiesiog „liberalia šutve“ yra skaldymas ir pleišto politika. Net nemanau, kad visi šioje grupėje esantys žmonės pritartų tokiam požiūriui. Žodžiu, klausimų ir čia daug daugiau nei atsakymų.

– Kokia yra Rusijos opozicijos būklė apskritai? Kokios jos galimybės veikti?

– Nuo Aleksejaus Navalno įkurto „Kovos prieš korupciją fondo“ struktūrų sunaikinimo ir pilietinės visuomenės organizacijų kriminalizavimo, daugelis iki tol palaikiusių bent kažkokį pulsą Rusijos regionuose yra priversti veikti pogrindžio sąlygomis. Nemaža dalis nusprendė ar buvo priversti išvykti. Ir labiausiai tenka apgailestauti, kad viena iš vis labiau girdimų LRF žinučių yra ta, kad nieko kito, išskyrus darbą su diaspora užsienyje, nelieka. Kas, suprantama, yra milžiniška klaida, nes taip tik dar labiau atitolinama tvarių permainų galimybė ir visiskai užsukamas deguonis tiems, kurie vis dar pasiryžę veikti.

2022 05 31 09:32
Spausdinti