Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RUSIJOS TROJOS ARKLYS ES
V. Orbano „antisankcijų“ šou Briuselio neįtikino
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Viktoras Orbanas.

Vengrijos premjero Viktoro Orbano bendražygių bandymas įrodyti, kad bent jau vengrai mano, jog ES sankcijos Rusijai turėtų būti panaikintos, nesulaukė rimtos reakcijos Briuselyje.

Pirmadienį Europos Komisija skeptiškai įvertino savaitgalį paskelbtus Vengrijos vyriausybės „konsultacijų“ dėl ES sankcijų Rusijai rezultatus. Pagal šias „konsultacijas“ apie 97 proc. respondentų nepritarė daugeliui ES sankcijų politikos aspektų, ypač priemonėms, skirtoms energetikai. 97,5 proc. respondentų teigė nepritariantys ES sankcijoms Rusijos naftai, o apie 97,6 proc. – priemonėms, taikomoms Rusijos dujų ir kitų išteklių importui.

Ministro pirmininko V. Orbano vyriausiasis patarėjas Balázsas Orbanas teigė, kad „rezultatai kalba patys už save“.

„Briuselis turi peržiūrėti savo sankcijų politiką ir rasti naują strategiją. Mums reikia taikos, o ne naujų sankcijų“, – pridūrė jis.

Tačiau, regis, Briuselis neišgirdo.

„Valstybės narės nuolat peržiūri sankcijas, žiūri, ar mums reikia reaguoti į tai, kad Rusija toliau eskaluoja šią neteisėtą agresiją prieš Ukrainą ir šiurkščiai pažeidžia JT chartiją bei tarptautinę teisę“, – sakė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas spaudai Peteris Stano pirmadienį per Europos Komisijos tradicinę vidurdienio spaudos konferenciją.

„Konsultacijų“ klausimai buvo šališki, vartojant tokius terminus kaip „Briuselio sankcijos“ arba įvestos „Briuselio vadovų“, nutylint faktą, kad joms pritarė visos ES valstybės narės, įskaitant Vengriją.

„Kai bus priimtas sprendimas dėl kito paketo arba esamų paketų pakeitimo, šį sprendimą vieningai priims 27 valstybės narės“, – pridūrė jis.

Be to, „konsultacijų“ klausimai buvo šališki, vartojant tokius terminus kaip „Briuselio sankcijos“ arba įvestos „Briuselio vadovų“, nutylint faktą, kad joms pritarė visos ES valstybės narės, įskaitant Vengriją. P. Stano taip pat atkreipė dėmesį į „labai menką piliečių, su kuriais konsultuotasi, dalyvavimą“. Spalio 14–gruodžio 15 d. vykusiose konsultacijose dalyvavo mažiau nei 1,4 mln. iš 8,2 mln. registruotų Vengrijos rinkėjų.

Neseniai paviešintoje „Eurobarometro“ apklausoje, atliktoje Vengrijoje spalio 12–25 d., į klausimą, kaip vertinate priemones, kurių imasi ES Ukrainai paremti nuo karo pradžios (pvz., sankcijos Rusijai, finansinė, karinė parama Ukrainai), 44 proc. vengrų atsakė, kad iš dalies pritaria ir 12 proc. stipriai pritaria (ES vidurkis 73 proc. stipriai ir iš dalies pritaria).

V. Orbano vyriausybė buvo sustabdžiusi 6-ojo ES sankcijų Rusijai paketo įvedimą, taip pat iš sankcijų sąrašų išbraukė „karo popą“ Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovą Kirilą bei norėjo išbraukti dar kelis oligarchus. Pats V. Orbanas metų pabaigoje viešai ne kartą kritikavo sankcijas Rusijai. Todėl tikėtina, kad Vengrijos vyriausybė ir toliau bandys manipuliuoti savo „konsultacijų“ rezultatais, kad ir kokie dirbtiniai jie būtų.

2023 01 17 13:25
Spausdinti