Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


V. Putinas iš dalies dekriminalizuoja smurtą artimoje aplinkoje
BNS
(pixabay.com nuotr.).

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, numatantį švelnesnę atsakomybę už smurtą artimoje aplinkoje, kritikams teigiant, kad įsigaliojus naujoms priemonėms taikyti atsakomybę smurtautojams bus dar sunkiau.

Anksčiau parlamento patvirtintas įstatymas sumažina bausmę už smurtą prieš šeimos narius, jeigu tai yra pirmas smurto atvejis ir jo metu nebuvo patirtas rimtas sveikatos sutrikdymas. Už pirmą tokio smurto atvejį bus taikoma administracinė atsakomybė, pažeidėją baudžiant pinigine bauda.

Iki šiol ir už pirmą smurto artimoje aplinkoje atvejį buvo taikoma baudžiamoji atsakomybė, numatanti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Konservatyvūs šio pokyčio iniciatoriai teigė, kad bausti tėvus už savo vaikų auklėjimą nėra teisinga. Jie taip pat nurodė, kad valstybė neturėtų kištis į privačius buitinius santykius.

Tačiau pataisos iššaukė pasipiktinimą Rusijoje. Kritikai sakė, kad jos paaštrins jau šiuo metu plačiai paplitusią smurto prieš moteris artimoje aplinkoje problemą, apsunkinant galimybes joms gauti pagalbą per teisinę šalies sistemą.

Anot valstybinės statistikos agentūros, 2015 metais įvyko 49579 nusikaltimai, kuriuose fiksuotas smurtas šeimoje. 35899-iuose iš jų buvo smurtaujama prieš moteris.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas praėjusį mėnesį sakė, kad yra svarbu numatyti skirtumą tarp tikro smurto ir „įvairių šeimų santykių apraiškų“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

2017 02 07 23:19
Spausdinti