Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KREMLIAUS DRAUGAI EUROPOJE
V. Putino dovanota degtinė S. Berlusconiui – ES sankcijų pažeidimas?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Silvio Berlusconi.

Naujas galvosūkis Europos Komisijai: ar rusiškos degtinės dovanojimas – ES sankcijų Rusijai pažeidimas?

Tokį klausimą Komisijai uždavė Briuselyje dirbantys žurnalistai per tradicinę vidurdienio spaudos konferenciją trečiadienį. Mat buvęs premjeras, europarlamentaras ir vienas iš būsimos valdančiosios Italijos koalicijos narių Silvio Berlusconi antradienį pranešė, kad savo gimtadienio proga gavo iš Vladimiro Putino 20 butelių degtinės.

Europos Komisijos atstovei spaudai Ariannai Podestai žurnalistų klausimas apie degtinę ir ES sankcijas buvo netikėtumas: „Galiu tik pasakyti, kad penktame sankcijų pakete mes nusprendėme pratęsti stiprių alkoholinių gėrimų, t. y. ir degtinės, importo draudimą.“

Ji taip pat dar kartą pakartojo, kad sankcijų įgyvendinimas – valstybių narių atsakomybė, o Europos Komisija tik padeda tai joms padaryti.

Paprašyta patikslinti, ar sankcijos taikomos ir dovanoms, A. Podesta neturėjo atsakymo ir teigė, kad jai reikia pasiaiškinti, ar „dovana laikoma importu“. Į klausimą, ar S. Berlusconi pažeidė ES sankcijas, kai perdavė V. Putinui atgal keliasdešimt „Lambrusco“ vyno butelių, Europos Komisija irgi neturėjo atsakymo.

Rugsėjo 29 d., praėjus keturioms dienoms po to, kai dešiniųjų jėgų koalicija su jo partija „Forza Italia“ laimėjo visuotinius Italijos rinkimus, S. Berlusconiui sukako 86 metai. Kaip antradienį Romoje vykusiame „Forza Italia“ parlamentarų susitikime jis prisipažino, prie degtinės siuntos buvo pridėtas „labai saldus laiškas“ nuo V. Putino. Tai užfiksuota garso įraše iš susitikimo.

„Rusijos ministrai ne kartą sakė, kad mes su jais kariaujame, nes tiekiame ginklus ir finansuojame Ukrainą, – įraše girdisi S. Berlusconi. – Aš negaliu pareikšti savo nuomonės, nes jei ją išgirs spauda, tai taps katastrofa, bet aš esu labai, labai, labai susirūpinęs. Šiek tiek atkūriau santykius su prezidentu V. Putinu. Pažinojau jį kaip taikų ir protingą žmogų.“

S. Berlusconi yra senas V. Putino, kuris pats ir jo šeima mėgo ilsėtis buvusio Italijos premjero vilose, sėbras. Dar rugsėjo pabaigoje S. Berlusconi viešai pareiškė, kad Rusijos prezidentas tik norėjo pakeisti Volodymyro Zelenskio vyriausybę „padoriais žmonėmis“. Duodamas interviu „Rai1“ 86 metų „Forza Italia“ lyderis sakė, kad V. Putiną „Rusijos gyventojai, jo partija, jo ministrai pastūmėjo sugalvoti šią specialiąją operaciją“. Pasak jo, buvo planuojama, kad Rusijos kariuomenė įžengs „per savaitę ir pakeis Zelenskio vyriausybę padorių žmonių vyriausybe“.

2022 10 19 14:56
Spausdinti