Meniu
Prenumerata

penktadienis, spalio 18 d.


UKRAINOS PERGALĖS PLANAS
V. Zelenskio vizitas Briuselyje: galvų palingavimas ir melagiena apie branduolinį ginklą
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Volodymyras Zelenskis (centre) EVT.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo ketvirtadienio žvaigždė Briuselyje, bet ar jo vizitas buvo sėkmingas Europos sostinėje – kyla klausimų. Jis pristatė savo Pergalės planą, tačiau didelės reakcijos nesulaukė. Kartu paplito melagiena apie neva Ukrainos grasinimą susikurti branduolinį ginklą.

Rusų propaganda, anksčiau ne kartą melavusi apie ukrainiečių kuriamas „purvinas bombas“, pasigavo iš konteksto ištrauktus V. Zelenskio žodžius apie Ukrainos galimybę sukurti branduolinį ginklą, kuriuos jis pasakė spaudos konferencijoje iškart po susitikimo su ES lyderiais Europos Vadovų Taryboje (EVT). Tai, beje, padarė ir kai kurie Vakarų žurnalistai. Tarkime, „Bild“ analitikas Julianas Röpke, kuris mėgsta isterikuoti dėl Ukrainos fronto žlugimo ar Rusijos armijos patekimo į vieną ar kitą katilą, pareiškė, kad V. Zelenskio pareiškimas šokiravo Vakarų žurnalistus.

Salėje buvo per šimtą žurnalistų ir po Ukrainos prezidento minėtų žodžių toliau buvo užduodami klausimai, tačiau niekas nebuvo šokiruotas ir neperklausė V. Zelenskio apie branduolinį ginklą.

Tai absoliutus melas, nes tikriausiai J. Röpke net nebuvo spaudos konferencijoje, kurioje kalbėjo V. Zelenskis. Salėje buvo per šimtą žurnalistų ir po Ukrainos prezidento minėtų žodžių toliau buvo užduodami klausimai, tačiau niekas nebuvo šokiruotas ir neperklausė V. Zelenskio apie branduolinį ginklą.

Tiesa, vėliau, kai V. Zelenskis lankėsi NATO, kitas vokiečių žurnalistas bandė provokuoti: „Pone prezidente, ką tik EVT aiškiai pasakėte, kad Ukrainai iškils branduolinių ginklų klausimas, jei ji negalės tapti NATO nare. Taigi ar galite mums pasakyti, kiek laiko prireiktų, kad Ukraina pasigamintų branduolinę bombą?“

Ukrainos prezidentas nesutriko ir net pasijuokė iš žurnalisto: „Kartais patys susikuriame sau problemų. Dabar jūs pradėjote tai daryti. Mes niekada nekalbėjome apie tai, kad ruošiamės sukurti branduolinį ginklą ar kažką panašaus. (...) Prašau, neskleiskite šių pranešimų.“

Ukrainos pergalės planas yra skola, sąrašas, ko mes nepadarėme. Tai ne Ukrainai skirtas planas, tai planas, skirtas mums įvykdyti savo pažadams arba rasti savyje jėgų priimti tiems sprendimams, kurių taip ir nesugebėjome priimti.

V. Zelenskis ketvirtadienį Briuselyje lankėsi EVT, Europos Parlamente ir NATO. Jo tikslas buvo pristatyti Ukrainos pergalės planą, kuris numato kvietimą Ukrainai prisijungti prie NATO, leidimą atakuoti Rusijos teritoriją Vakarų ginklais, nebranduolinį atgrasymą nuo Rusijos agresijos, ekonomikos augimą ir bendradarbiavimą su ES ir kitomis Vakarų šalimis bei Europos saugumo architektūrą po karo.

„Ukrainos pergalės planas yra skola, sąrašas, ko mes nepadarėme. Tai ne Ukrainai skirtas planas, tai planas, skirtas mums įvykdyti savo pažadams arba rasti savyje jėgų priimti tiems sprendimams, kurių taip ir nesugebėjome priimti. Konkrečiai kalbu apie NATO narystę. Žinoma, ne iš karto aktyvuojant 5-ąjį straipsnį“, – į IQ klausimą apie Pergalės planą ketvirtadienį kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda, dalyvavęs EVT.

Jis teigė, kad pats emocingai pasisakė dėl Ukrainos diskusijoje su ES lyderiais ir daugiau koncentravosi į karinius dalykus, leidimą atakuoti karinius objektus Rusijos teritorijoje, pakvietimą į NATO: „Aš iš tiesų gana emociškai pakalbėjau susitikimo metu ir mačiau, kad daugelis lyderių lingavo galvomis. Bet to nepakanka. Galvomis linguoti gerai, bet reikia priimti sprendimus.“

Vis dėlto EVT išvadose net nebuvo užsiminta apie Ukrainos pergalės planą, o kai kurie diplomatai teigė, kad pati diskusija buvo paviršutinė. Be to, Vengrija toliau blokuoja ES paramą per Europos taikos priemonę (6,6 mlrd. eurų). Budapeštas taip pat vetuoja sankcijų galiojimo pratęsimą 36 mėnesiams ir taip komplikuoja G 7 valstybių numatytą 50 mlrd. JAV dolerių paskolą Ukrainai.

Ukrainos pakvietimas į NATO neperžengia jokių raudonųjų linijų, o ir jei, tuomet peržengia žudiko raudonas linijas.

„Aš nemanyčiau, kad jis (V. Zelenskis – red. past.) atvažiavo pristatyti plano ir čia pat gauti visų sprendimų. Taip nebūna. Jis atvažiavo supažindinti. Jis tikrai nesitikėjo, kad čia pat bus priimti sprendimai. Manyčiau, ukrainiečiai esamomis aplinkybėmis, turėdami tiek resursų, kiek turi, daro neįmanomus dalykus. Tai yra didvyrių tauta“, – teigė G. Nausėda.

Pats V. Zelenskis argumentavo, kad „Ukrainos pakvietimas į NATO neperžengia jokių raudonųjų linijų, o ir jei, tuomet peržengia žudiko raudonas linijas. Pakvietimas yra prevencinis žingsnis, parodantis, kad ne Putinas keičia pasaulį, o pasaulis keičiasi ir agresorius nekuria naujos pasaulio tvarkos.“

Kartu Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad, net jei planas nesulauks sąjungininkų dėmesio, ukrainiečiai vis tiek toliau kovos. Jis palygino Vakarų lyderių dvejones dėl Ukrainos narystės NATO su ankstesnėmis diskusijomis dėl naikintuvų F-16 ar MLRS, HIMARS sistemų suteikimo Kyjivui – tai irgi atrodė neįmanoma ir užtruko, bet galiausiai pavyko.

„(Pergalės plano) pristatymas pavyko, pristatymas nuėjo į daugelio širdis, kurie buvo prie (EVT) stalo. Bet turbūt šito dar nepakanka ir kelias per širdis turi keliauti į sprendimus“, – abibendrino V. Zelenskio vizito rezultatus prezidentas G. Nausėda.

2024 10 18 10:33
Spausdinti