Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UKRAINOS PREZIDENTO KALBA SEIME
V. Zelenskis: būtina parodyti, kad karas nesulaužė nei jūsų, nei mūsų, nei visos Europos Ukrainos prezidento kalba
IQ

Gerbiama ponia Viktorija, aš atsimenu, kai jūs atvažiavote į Kijyvą. Tai buvo pirmasis susitikimas vos tik prasidėjus karui. Gerbiamas pone prezidente, drauge Gitanai Nausėda, kuris ne vieną kartą buvote Ukrainoje. Mes su daugeliu padarėme kartu ir esu tikras, kad padarysime dar daugiau. Gerbiama ponia Ingrida, aš labai dėkingas už jūsų vakarykštį vizitą.

Gerbiamoji Lietuvos tauta, esu dėkingas, kad galiu kreiptis į jus Ukrainos tautos vardu, kuri visada prisimins jūsų nuoširdumą ir palaikymą sunkiausiu mūsų valstybei metu. Jūs buvote vieni pirmųjų, atėję į pagalbą Ukrainai, ir toliau liekate tie, kurie rūpinasi taika ir saugumu Europoje.

Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, jūs iškėlėte labai svarbų strateginį klausimą Europai, ar iš tikrųjų dar gyvos vertybės, kurios Europos žemyne puoselėtos nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Ar vertybės jau padarė savo ir jos gali tapti muziejaus eksponatais turistams? Tiesiog kažkokia vertybių saugykla rūmuose, o ne tai, ko iš tikrųjų reikia realiame gyvenime? Deja, Europoje nėra bendro atsakymo į šį klausimą, nors nuo to priklauso ateitis, Europos ateitis. Ar Europa ras bendrą atsakymą?

Mes tęsiame darbą išlaisvintuose Ukrainos regionuose ir fiksuojame karo nusikaltimus, kurie buvo padaryti Rusijos Federacijos. Kiekvieną dieną randame nužudytų žmonių. Tūkstančius aukų, šimtus žmonių kankinimo atvejų. Žmones randa kanalizacijose, rūsiuose. Jie surišti, jų kūnai išniekinti. Yra kaimų, kurie buvo dideli, o dabar nebeturi gyventojų. Šimtai vaikų liko be tėvų. Mažiausiai tiek, nes mes iki šiol nežinome, kiek yra aukų. Užfiksuota šimtai atvejų, kai žmonės buvo išprievartauti, taip pat nepilnametės mergaitės ir maži vaikai, net kūdikis. Baisu kalbėti apie tai, tačiau tai yra tiesa ir tai įvyko. Net yra nustatyta asmenybė – tai yra karys Byčkovas iš Pskovo. Desantininkas, kuris siuntė draugams vaizdo įrašą, ką jis daro su kūdikiu, kaip jis tyčiojasi iš jo. Štai toks Rusijos karys, tas vaikų saugotojas, tokia specialioji operacija, kuri suplanuota Maskvoje. Tokia istorija, taip kariaujama už rusų pasaulį. Būtent su tuo dabar ir asocijuosis Rusijos kariuomenė, Rusijos desantininkai iš Pskovo – su išprievartautu kūdikiu.

Rusijos propagandininkai greičiausiai jau pradėjo teisintis ir kaip visada teigia, kad to nebuvo. O jei ir buvo, tai buvo tiesiog savigyna. Tačiau tai nusikaltimai ir jie bus ir propagandininkų atsakomybė. Būtent tų, kurie auklėja desantininkus iš Pskovo. Atsakomybė Europai, kurioje iki šiol neišjungti Rusijos propagandiniai kanalai. Man įdomu, kaip Rusijos Federacijos gynybos ministras ir tie V operacijos autoriai vertina savo veiklos rezultatą po tokių nusikaltimų ir tokio kario Byčkovo „didvyriškumo“. Galbūt gynybos ministras pakvies Pskovo desantininkus apsaugoti jų vaikus ir anūkus namuose. Šis gerbiamas ministras nenori šito. Esu tikras, kad bijotų. Visoje Ukrainoje, kur buvo okupantai, tai yra gatvėse, skveruose, keliuose, daržuose, yra palaidoti žmonės, kurių kūnų nesugebėjo išvežti ir palaidoti. Ir tai vyksta keletą savaičių, daugiau nei mėnesį po Rusijos okupacijos aplink sostinę, Černihivo, Sumos apskrityse, Šiaurės Ukrainoje.

Visas pasaulis žino Bučos vardą. Bet ji yra tik vienas iš nusikaltimo simbolių, kurį padarė Rusijos kariai. Galima paimti bet kokį miestą, kurį jie buvo okupavę. Bet kokį kaimą, kur okupantai darė viską tą patį, ką ir Bučoje. Kas dabar darosi Ukrainos rytuose, kur okupantai pasiliko, kas vyksta pietuose? Mes net negalime įsivaizduoti, kas įvyko Mariupolyje, Ilovaiske, kurie praktiškai išnaikinti Rusijos kariuomenės. Ten dar baisiau.

Rusijos oficialieji asmenys ir valstybės propagandininkai neigia šiuos nusikaltimus, kuriuos įvykdė jų kariuomenė. Jie sako, kad tai yra insinuacija. Bet jie meluoja, jie neigia akivaizdžius faktus, kurie įrodyti visam pasauliui. Bet nieko tokio, jie visą laiką taip darė. Dabar, kur dar yra Rusijos kariai, jie pakeitė taktiką. Jie jau nebepalieka kūnų gatvėse ir greičiausiai sudegina. Jie masiškai deportuoja gyventojus iš užimtų rajonų, išvežta 100 tūkst. žmonių. Šimtais tūkstančių žmonių siunčia į specialias filtracijos stovyklas. Jie atiminėja dokumentus, tardo, žemina, žudo. Daug žmonių deportuota į Rusijos regionus ir jiems draudžiama iš ten išvažiuoti. Akivaizdu, tai yra bandymas atsikratyti visų karo nusikaltimų Ukrainoje liudininkų.

Ar tai yra įmanoma, kad jie veikė be savo vadovų įsakymų? Ne, neįmanoma. Ar įmanoma, kad Rusijos politikai ir valdžia nesupranta, prie kokių pasekmių tai priveda? Neįmanoma, tačiau tai vyksta ir tai vyksta Ukrainos žemėje. O kodėl? Ciniškas atsakymas. Jie yra tikri, kad liks nenubausti. Jie žino, kad pasaulis ir Europa padarys taip, kad viskas bus pamiršta. Arba tų Europos pretenzijų galima tiesiog atsikratyti. Jų logika labai paprasta. Visiems reikia prekiauti, visiems reikia naftos, dujų, visi norės naudotis Rusijos teritorija tranzitui, visi norės Rusijos rinkos. Taip mąsto Maskvoje. Žinoma, jei visi Europoje būtų tokie principingi ir gerbtų vertybes kaip jūs Lietuvoje, ir mes didžiuojamės jumis, aš esu tikras, kad Rusijos valdžia negalėtų tikėtis, kad galės nusiplauti rankas. Greičiausiai ir šio karo nebūtų ir niekas neišdrįstų priimti tokių sprendimų. O ką dabar mes turime? Ką matome?

Europos Sąjunga aptarinėja jau šeštąjį sankcijų paketą Rusijai, kuris dar neregėtas po Antrojo pasaulinio karo. Ir kol kas dar neaišku, ar sankcijų pakete bus kalbama apie Rusijos naftą. Nepaisydamos to, kad pamatė masines žudynes Bučoje ir kituose miestuose, kad žino apie žmonių deportaciją ir stebi, kaip yra naikinami ir bombarduojami miestai, kai kurios valstybės niekaip negali apsispręsti, kada bent kažkiek apribos resursų pirkimą iš Rusijos. Šimtai Europos kompanijų ir bankų ne tik neatsisakė dirbti Rusijos rinkoje, bet ir demonstruoja tai atvirai. Nepaisydami to, kad yra raginami pasitraukti, kad nefinansuotų Rusijos karo mašinos. Tai vyksta būtent dabar, kai liejamas žmonių kraujas. Tai yra aprašyta šeštajame sankcijų pakete ir tik dabar aptarinėjama Rusijos nafta. Pasaulis iki šiol nesupranta, kokiam karui ruošiasi Rusija. Jei iki šiol nėra aiškumo dėl Rusijos dujų, niekas negali būti tikras, kad Europa bendra valia sustabdys Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje. Jei yra didelės Europos kompanijos ir bankai, kurie net dabar, kai vyksta karo veiksmai Ukrainoje, nemąsto ir nemano, kad būtina išeiti iš Rusijos rinkos, tai reiškia, kad ir visos kitos kompanijos priims kaip signalą, kad reikia truputį palaukti, kad būtų galima dirbti kaip ir visada. Net jei Rusijos Federacijos elgesys niekaip nepasikeis.

Ponios ir ponai, gerbiama Lietuvos tauta, aš esu dėkingas, kad jūs esate pirmieji, kurie atsisakė Rusijos energijos resursų. Dabar, kada to labiausiai reikia. Aš dėkingas, pone Gitanai, kad buvote pirmasis ir priėmėte sprendimą bei perdavėte realią pagalbą mums. Stingeriai ir visa kita. Tai buvo lyderystės parodymas, nes Lietuvos tauta, kitaip nei daugelis kitų, supranta, kaip okupantai gali sunaikinti laisvę ir kokia kaina reikia sumokėti, kai reikia atkurti nepriklausomybę.

Būtent tokios lyderystės reikia visam žemynui: išgelbėti vertybes ir jas įtvirtinti visoje Europoje. Įrodyti, kad bendros vertybės yra laisvė, žmogaus teisės, garbė. Kad jos visose valstybėse yra gyvos ir gyvuoja, jos nėra muziejaus eksponatai. Kol Europoje bus galvojama apie egoistinius interesus, o ne apie tai, kad reikia išvien veikti dėl demokratijos vertybių, mes būsime pasmerkti baisiems įvykiams. Tai revanšizmas, tai karas. Tai, ko nereikia europiečiams XXI a. Bet Rusija tai bando grąžinti. Ir Rusijos valstybė turi atsakyti už tą karą. Visi Rusijos pareigūnai ir kariškiai yra kalti dėl karo nusikaltimų ir visi turi atsakyti už tai, ką jie padarė. Visi organizatoriai ir deportacijų vykdytojai turi atsakyti. Rusija turi būti sustabdyta, kad nebeterorizuotų kaimynų. Kalbame ne tik apie mus, ne tik apie Ukrainą, apie visus. Rusijos planai yra žinomi, o Ukraina yra tik pradžia. Neduok Dieve, kad jūsų valstybė, kitos Baltijos šalys, Moldova, Gruzija, Lenkija būtų užpultos. Suomija, Švedija jau sulaukia grasinimų iš Maskvos. Kaip Europa galės sustabdyti tolimesnę Rusijos ekspansiją, jei būtent dabar nebegali sustabdyti to, kas vyksta pas mus, Ukrainoje?

Aš žinau, kad Lietuva 100 proc. daro viską, kad būtent tokios vertybės kaip laisvė, saugumas būtų apsaugotos. Mes turime daryti viską, kas įmanoma, kad būtent dabar atsakas Rusijos agresijai būtų stiprus, konsoliduotas. Negalime laukti, kad būtų priimtas septintas, aštuntas, devintas, dešimtas sankcijų paketas prieš Rusiją. Tiesiog reikia priimti galingus sprendimus ir tai padaryti šeštuoju sankcijų paketu. Dabar. Europos Sąjunga gali tai padaryti ir privalo tai padaryti dabar. Būtinai turi būti įtraukta nafta, sankcionuoti visi Rusijos bankai. Visi, o ne dalis. Nereikia demonstruoti, reikia apsispręsti ir priimti terminus kiekvienai Europos Sąjungos valstybei, kada atsisakys arba kada bent apribos energijos šaltinių, tokių kaip dujos ir nafta, naudojimą savo šalyje. Būtent tada Rusijos vyriausybė supras, kad reikia ieškoti taikos, kad tai yra katastrofa būtent jiems. Su jumis daug ką pasiekėme, turime sąjungininkus ir toliau bendradarbiaujame. Mes turime bendrą istorinį kelią ir toliau stiprinsime bendradarbiavimą. Tai yra Liublino trikampis, tai būtinai taps pagrindu, kad užtikrintume naują saugumo konfigūraciją.

Ukraina dėkinga visiems draugams Europos Sąjungoje, kad prasidėjo pagreitinta procedūra, kad galėtume gauti kandidatės statusą, galėtume įstoti į Europos Sąjungą. Mes ypač dėkingi ir Lietuvos Respublikai, kuri stengiasi, kad tą procedūrą užbaigtume kuo greičiau. Būtina parodyti, kad karas nesulaužė nei jūsų, nei mūsų, nei visos Europos. Kai sugrįš taika, esu tikras, kad tai bus greitai, visi Europoje iš tikrųjų bus principingi, mes galėsime labai greitai atnaujinti Ukrainą. Aš kviečiu ir jūsų visuomenę, ir jūsų kompanijas, ir jūsų valstybę prisijungti prie to projekto – atnaujinti ir atstatyti Ukrainą. Ir tai bus pats geriausias argumentas visiems, kas dar kažkiek abejojo dėl Europos ateities, dėl jos potencialo.

Gyvybė turi nugalėti karą. Vertybės turi nugalėti karą. Europa turi nugalėti karą. Ir mes nugalėsime.

Ačiū kiekvienam, ačiū Lietuvos tautai. Šlovė Ukrainai.

2022 04 12 16:02
Spausdinti