Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
V. Zelenskis: NATO viršūnių susitikimas Vilniuje priartino Ukrainą prie Aljanso
BNS
Julius Kalinskas/ELTA
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje priartino Kyjivą prie NATO, o šalis Aljanso nare taps, kai baigsis Rusijos pradėtas karas.

„Tikime, kad būsime NATO, kai tik mūsų saugumo situacija stabilizuosis, o tai reiškia, kai baigsis karas, ir Ukraina neabejotinai bus pakviesta tapti Aljanso nare“, – trečiadienį per spaudos konferenciją po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje sakė V. Zelenskis.

Jis teigė iš valstybių lyderių neišgirdęs jokios kitos nuomonės, kaip tik paramą Ukrainos narystei, o viršūnių susitikimo rezultatą sakė vertinantis teigiamai.

„Gavome vieningą visų lyderių paramą Ukrainai, jie neabejotinai ir nedviprasmiškai remia Ukrainos ateitį NATO. Kada tas nutiks, nesu tikras, tačiau kalbant apie lyderių paramą, jų pareiškimus NATO ir Ukrainos tarybos posėdyje, sulaukėme tvirtos paramos iš visų valstybių lyderių“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Paklaustas, ar Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas priartino Ukrainą prie narystės Aljanse, jis teigė: „Taip, priartino“.

Pasak jo, narystę priartino didžiųjų valstybių įsipareigojimai dėl ilgalaikės karinės paramos tiekimo. Jis minėjo, kad Ukrainai svarbu gauti sistemų apginti savo dangų, kare naudojamų transporto priemonių, artilerijos.

„Ginklų galia visuomet priartina pergalę mūšio lauke“, – teigė V. Zelenskis.

Antradienį NATO lyderiai Vilniuje sutarė, jog kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir šalis įvykdys keliamas sąlygas.

Taip pat nuspręsta atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

2023 07 12 20:35
Spausdinti