Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
V. Zelenskis susitiko su J. Stoltenbergu: dabar Ukrainai svarbiausia yra saugumo garantijos
Liepa Žeromskaitė
Julius Kalinskas/ELTA
V. Zelenskis ir J. Stoltenbergas.

Antrąją NATO viršūnių susitikimo dieną Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu. Abu lyderiai patvirtino supaprastintą kelią Ukrainai link narystės NATO, ukrainiečių kariuomenės priartinimą prie NATO standartų ir Ukrainos ir NATO tarybos steigimą.

„Ukrainoje matome beprecedentę Rusijos pajėgų agresiją, bet matome ir vienybę tiek Ukrainoje, tiek ir NATO, – spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo J. Stoltenbergas. – NATO bus su jumis tiek, kiek reikės.“

Anot V. Zelenskio, šie susitarimai padės užpildyti saugumo spragas Ukrainoje, ko dabar labai trūksta, ir tai buvo pagrindinis šalies tikslas viršūnių susitikime.

„Noriu padėkoti už saugumo garantijas, kurių Ukraina tikrai laukia, kad galėtų apsaugoti ne tik savo šalį, bet ir integruotis į NATO, ir džiaugiuosi, kad tas garantijas taip pat gali patvirtinti ir G 7 šalys, – teigė Ukrainos prezidentas. – Tai yra ypač svarbi, nepaprasta sėkmė ir pergalė.“

J. Stoltenbergas aiškino – naujoji Ukrainos ir NATO taryba bus naujas organas, besiskiriantis nuo kitų komisijų tuo, kad jame susitiks aukščiausio lygio NATO ir Ukrainos vadovai ir priims realius sprendimus. Tačiau dabar svarbiausia – suteikti daugiau ginkluotės kariaujančiam Kyjivui. „Jei Ukrainos neliks kaip suverenios valstybės, nebus prasmės kalbėti ir apie jos narystę NATO“, – pabrėžė Aljanso vadovas.

V. Zelenskis aiškino suprantantis sąjungininkių nenorą priimti Ukrainą į Aljanso gretas, kol tęsiasi karas, tačiau tvirtino, kad dabar svarbiausia – teisiškai įtvirtintos saugumo garantijos, truksiančios iki pat šalies narystės patvirtinimo. G 7 valstybių narių parama negali atstoti narystės Aljanse.

„Matau dar vieną konkretų signalą – jei šiandien bus susitarta dėl pirmo saugumo garantijų pareiškimo, bus labai svarbu, nes juo bus sakoma, kad garantijos galios mums žengiant link NATO“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas spaudos konferencijoje taip pat dėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui, Kongresui ir visiems amerikiečiams už teikiamą paramą ir užtvirtino, kad Ukraina neketina neseniai JAV suteiktų kasetinių ginklų naudoti niekur kitur, o tik prieš karinius objektus rusų okupuotose teritorijose. „Rusija nuolat mūsų žemėje naudoja kasetinius šaudmenis, žudo piliečius, – atkreipė dėmesį jis. – Nesąžininga, kad Rusija mūsų teritoriją okupuoja devyneriems metams, o mes negalime apsiginti. Mes norime apsiginti, ginamės, bet nenaudojame karinės ginkluotės prieš civilius.“

J. Stoltenbergas taip pat pranešė, kad suburta NATO valstybių narių koalicija apmokys Ukrainos karius naudotis F-16 naikintuvais. Iniciatyvos autorės – Nyderlandai ir Danija. Mokymai turėtų prasidėti dar šią vasarą, o po to Ukrainai turėtų būti suteikti ir patys naikintuvai.

2023 07 12 15:18
Spausdinti