Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


FNTT TYRIMAS
Valdantieji gina greitųjų koronaviruso testų pirkimą, tyrimą vadina „politiniu“
BNS
Fotobankas
Ramūnas Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis gina 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą sakydamas, kad „visi sprendimai, kurie buvo padaryti, buvo reikalingi“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis tyrimą dėl testų pirkimo vadina politiniu. „Visi sprendimai, kurie buvo padaryti, buvo reikalingi, juos reikėjo daryti, ir laikantis įstatymų tai padaryta“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Klausiamas, ar teisėsaugos atliekamą tyrimą mano esant politiniu, kaip ir R. Karbauskis, premjeras atsakė, kad „politiškai pasamprotaus antrą valandą“. Antrą valandą Seimo posėdyje suplanuoti premjero atsakymai į opozicijos klausimą, kodėl jis nesustabdė „Vyriausybės rūmuose planuoto, aptarinėto ir koordinuoto pusės milijono greitųjų testų pirkimo, kai tuos pačius testus ir mažesnį kiekį Krašto apsaugos ministerija įsigijo už keturis kartus mažesnę kainą“.

LVŽS vadovas R. Karbauskis teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos ir kitų tarnautojų veiksmuose „nusikaltimo pagrindo nėra“, o pats tyrimas politinis, bet neįvardijo jo užsakovų. „Jei šnekėtume, kodėl vyksta (tyrimas), vyksta tik dėl artėjančių rinkimų, šita byla bet kokiu atveju subliūkš, nes ji neturi jokio faktinio pagrindo, šita byla yra politinė“, – sakė R. Karbauskis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo. Šioje byloje kaip specialieji liudytojai apklausti Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas ir premjero patarėjas sveikatos apsaugos klausimais Jonas Kairys.

Asmuo kaip specialusis liudytojas gali būti apklausiamas, jeigu byloje yra duomenų apie tai, kad galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir tą veiką galėjo padaryti konkretus asmuo, tačiau šių duomenų nėra pakankamai, kad šiam asmeniui būtų suteiktas įtariamojo statusas.

LRT Tyrimų skyrius anksčiau yra skelbęs, kad L. Savickas premjero Sauliaus Skvernelio nurodymu davė tiesioginį pavedimą skubiai pradėti greitųjų testų pirkimą kovo mėnesį. Greitieji testai pirkti iš bendrovės „Profarma“,  jų gamintoja – Austrijos įmonė „Ameda labordiagnostik GmbH“.

Oficialios austriškos „Amedos“ produkcijos platintojos – bendrovės „Pro Aris“ atstovė Lina Mecelicienė yra sakiusi, kad įsigyti greituosius testus už trigubai mažesnę kainą Sveikatos apsaugos ministerijai siūlė kovo 18 dieną, tačiau dėmesio nesulaukė. Ji tvirtino, kad įmonė pirkėjams Lietuvoje greituosius testus siūlė už vienodą – 3 eurų be PVM kainą.

Tuo metu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija „Profarmos“ tiektus greituosius testus įsigijo už kelis kartus didesnę kainą – vidutiniškai po 12 eurų už testą. Be to, pirkimas atliktas ypač skubiai – per dvi dienas gavus pasiūlymą, pasirašius sutartį ir tą pačią dieną pervedus visą daugiau nei 6 mln. eurų sumą tiekėjai.

FNTT tyrime įtarimai pateikti šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai, tuometinė sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė, Vilniaus miesto tarybos narys, bendrovės „Bona diagnosis“ vadovas Redas Laukys. Jis priklauso „Laisvės partijai“, pareiškus įtarimus, jo narystė buvo sustabdyta.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 15 11:33
Spausdinti