Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


Valdžia – prieš alų
IQ

Seimo užmojai iki 2020 m. suvienodinti visų rūšių alkoholiui taikomą akcizą gerokai padidins silpnųjų alkoholinių gėrimų – alaus ir vyno – kainas.

Įregistruotos pataisos numato, kad silpnųjų alkoholinių gėrimų akcizai augs drastiškai: iki 2020 m. alaus akcizas didėtų 5,4 karto, vyno – 3,3 karto, spirituotų gėrimų – 35 proc. Visų rūšių alkoholinių gėrimų akcizai 2020-aisiais pasiektų 18,18 euro už 1 laipsnį hektolitro grynojo alkoholio.

Absoliuti dauguma ES valstybių taiko skirtingus akcizų tarifus fermentuotiems ir distiliuotiems gėrimams. Tokią politiką lemia pastangos ne tik paremti vietos alaus ar vyno pramonę, bet ir skatinti vartotojus rinktis silpnuosius alkoholinius gėrimus.

Lietuvos alaus pramonės atstovai skaičiuoja, kad, akcizus pakėlus iki planuojamo lygio, mažmeninė alaus kaina padvigubėtų. Nuogąstaujama, jog tai duos priešingą rezultatą, nei tikisi kovotojai su alkoholiu, – išaugs stipriųjų gėrimų, kurių Lietuvoje vartojama nepalyginti daugiau nei Vakarų Europos šalyse, paklausa.

2017 01 14 23:40
Spausdinti