Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Valstybės, pakeitusios savo pavadinimus
BNS
Scanpix nuotr.

Makedonams sekmadienį balsuojant referendume dėl savo šalies oficialaus pavadinimo pakeitimo į „Šiaurės Makedonijos Respublika“, agentūra AFP siūlo prisiminti kelias kitas šalis, kurios pakeitė savo pavadinimus.

Nemažai jų pavadinimus pakeitė atgavusios nepriklausomybę, dažniausiai tam, kad atsikratytų kolonistų primestų pavadinimų. Pavyzdžiui, po nepriklausomybės atkūrimo atsirado tokia valstybė kaip Bangladešas, kuris anksčiau vadinosi Rytų Pakistanu. Taip pat atsirado Botsvana (Bečuanalandas), Gana (Aukso Krantas), Indonezija (Nyderlandų Indija), Malavis (Njasalandas) ir Zimbabvė (Rodezija).

1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai, pavadinimus pasikeitė buvusios sovietinės respublikos. Tas pats įvyko ir praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje skilus Čekoslovakijai ir Jugoslavijai.

Persikrikštyti nusprendė ir kelios jau nepriklausomos valstybės, kaip tai siūlo padaryti Makedonija, kad išspręstų ilgametį ginčą su Graikija dėl pavadinimo.

Štai keletas naujausių pavyzdžių:

Svazilandas tapo Esvatiniu

Praėjus penkiasdešimčiai metų nuo tada, kai Svazilandas tapo nepriklausomas nuo Didžiosios Britanijos, karalius Msvatis III šių metų balandį paskelbė, kad mažytė šalis „grįžta prie savo pirminio pavadinimo“ Esvatinis (eSwatini), kas reiškia „svazių žemė“.

Paskutinės Afrikos absoliutinės monarchijos valdovas nustebino savo tautą. Tačiau dalis gyventojų buvo nepatenkinti ir senuoju pavadinimu, kuris buvo svazių ir anglų kalbų mišinys.

Kongas persivadino Zairu, o vėliau vėl tapo Kongu

Kongas 1960 metais atgavo nepriklausomybę nuo Belgijos ir Vidurio Afrikos valstybė tapo Kongo Respublika, pasivadinusi taip pat, kaip ir kaimynė. Jas buvo galima atskirti tik pagal sostines – Brazavilį ir Kinšasą.

Po kelerių metų pavadinimas buvo pakeistas į Kongo Demokratinę Respubliką. Tačiau 1971 metais šalis tapo Zairu. Tokį pavadinimą po 1965 metų perversmo nustatė generolas Josephas-Desire Mobutu. Jis įvedė tvarką, pagal kurią europietiški pavadinimai buvo pakeisti afrikietiškais.

Pats jis pasivadino Mobutu Sese Seko ir kaip diktatorius šalį valdė iki 1997 metų, kai Laurent'as-Desire Kabila perėmė sostinės kontrolę ir šalį vėl pavadino Kongo Demokratine Respublika.

Birma tapo Mianmaru

1989 metais Birmos karinė vyriausybė šią Pietryčių Azijos šalį pervadino į „Mianmaro Sąjungos Respubliką“, kad užbaigtų savo, kaip buvusios britų kolonijos, istoriją.

Verta paminėti, kad šalies pavadinimas pakito tik anglų kalbos vertime, nes birmiečių kalba pavadinimas nepakito.

Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi vedama opozicija nemažai metų ir toliau reikalavo, kad šalis būtų vadinama Birma. To reikalavo ir kelios kitos šalys, kurios nepripažino chuntos teisėtumo.

Tačiau šalį vis dažniau ėmė vadinti Mianmaru, kai ji 2012 metais ėmė judėti link demokratijos. Tiesa, prancūziškai šalis vis dar vadinama „Birmanie“.

Aukštutinė Volta tapo Burkina Fasu

Burkina Fasas dar nemažai metų vartojo pavadinimą Aukštutinė Volta po to, kai 1958 metais tapo nepriklausomas nuo Prancūzijos. Tačiau 1984 metais šalis buvo perkrikštyta Burkina Fasu. Tokį pavadinimą pasiūlė populiarus perversmo lyderis Thomas Sankara. Pavadinimas sudarytas panaudojant dvi šalyje vartojamas kalbas.

Kampučija virto Kambodža

1970 metais Kambodžos Karalystė buvo pervadinta Khmerų Respublika po to, kai per JAV remiamą perversmą buvo nuverstas princas Norodomas Sihanouk.

Kai Pol Poto vadovaujami raudonieji khmerai perėmė valdžią šioje Pietryčių Azijos šalyje, jie ją pavadino Demokratine Kampučija, kaip šalis buvo vadinta khmerų kalba.

Tačiau Vietnamo remiamas režimas, 1979 metais nuvertęs genocidą vykdžiusius raudonuosius khmerus, šalį pervadino į Kampučijos Liaudies Respubliką.

Kai Vietnamas 1989 metais pasitraukė ir šalyje buvo atkurta monarchija bei sugrįžo princas Norodomas Sihanouk, šalis vėl tapo Kambodža.

Dahomėja tapo Beninu

Praėjus penkiolikai metų nuo tada, kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos, ir praėjus metams nuo marksistinės politikos įvedimo, Dahomėja 1975 metais tapo Benino Liaudies Respublika.

Pavadinimas siejasi su galinga prieškolonijine Benino Karalyste, kuri iki 19-ojo amžiaus pabaigos buvo ten, kur dabar yra pietvakarinė Nigerijos dalis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 09 30 17:37
Spausdinti