Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GALIMYBIŲ PASAS
Vasaros atostogų „gelbėtojas“ COVID-19 pažymėjimas stringa ES politikos labirintuose
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Twenty20
Europos Parlamentas.

Derybos dėl COVID-19 skaitmeninio žaliojo pažymėjimo, kuris turėtų suteikti laisvę keliauti vasaros atostogų metu, stringa. Valstybėms narėms atstovaujančiai Europos Tarybai ir Europos Parlamentui (EP) sunkiai sekasi rasti bendrą kalbą. Derybos tęsis ketvirtadienį.

Trečiadienį EP pranešė, kad po trečiojo derybų raundo sutarti su Europos Taryba, kuriai dabar atstovauja ES pirmininkaujanti Portugalija, nepavyko. Dar praėjusią savaitę, po pirmojo derybinio susitikimo, europarlamentarai skundėsi, kad Taryba tradiciškai yra užsispyrusi ir nelinkusi į kompromisus.

Iš kur paimti pinigų nemokamiems testams?

Trečiadienį išplatintame pranešime spaudai EP pažymėjo, kad pasiūlė kompromisinį variantą, tačiau nesulaukė pozityvaus atsakymo iš Tarybos. Kaip galima suprasti iš šio pranešimo, pagrindinė nesutarimų priežastis – EP reikalavimas suteikti COVID-19 testus nemokamai, taip esą būtų išvengta diskriminacijos asmenų, kurie nėra vakcinuoti. Mat COVID-19 pažymėjimuose bus įtraukti duomenys ne tik apie vakcinaciją, persirgimą, bet ir testavimą. Europarlamentarai savo nemokamų testų reikalavimą grindžia argumentu, kad vakcinos yra nemokamos.

EP kompromisiniame variante pasiūlė ir pinigų už testus, t. y. pagal Europarlamento derybininkų pasiūlymą nemokamus testus būtų galima kompensuoti iš ES Skubios paramos priemonės.

„Tai ne pirmas kartas, kai pandemijos metu panaudojama Skubios paramos priemonė: 3,5 mlrd. eurų (iš kurių šalys narės suteiks 750 mln. eurų) buvo panaudota vakcinoms pirkti (Išankstinis pirkimų susitarimas) ir 46 mln. eurų skirti COVID-19 pažymėjimų parengimo darbams“, – sakoma trečiadienio EP pranešime spaudai.

Tačiau ES valstybės nelinkusios sutikti, nes tai tam tikras įsibrovimas į šalių narių kompetencijas. Kaip žinoma, iki šiol didžioji dalis sveikatos apsaugos srities kompetencijų buvo palikta valstybėms narėms.

„Derybos nėra lengvos, Taryba užsispyrusiai laikosi“, – teigė atsakingo už derybas EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų (LIBE) komiteto narė europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

Ne piniguose, o kompetencijose laimė

Kita pusė teigia, kad EP peržengia nacionalines valstybės kompetencijas tiek nemokamų testų, tiek kitais reikalavimais. Tarkime, EP reikalauja valstybes nares įsipareigoti netaikyti papildomų ribojimų (pvz., karantinuotis) COVID-19 pažymėjimų turėtojams. Taip pat EP nori į pažymėjimus įrašyti tik Europos vaistų agentūros arba Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintas vakcinas, o Tarybos požiūriu, kiekviena ES šalis turi teisę spręsti, kuriuos skiepus pripažinti. Tarkime, Lietuva nesiruošia pripažinti „Sputnik V“, kol to nepadarys Europos vaistų agentūra, o Vengrija šia vakcina skiepija ir galėtų įtraukti šį skiepą į COVID-19 pažymėjimą, jei būtų pritarta Tarybos pozicijai.

Europarlamentarė R. Juknevičienė teigė nežinanti, ar dėl pastarojo klausimo irgi kyla nesutarimų derybose, bet pabrėžė: „EP išdėstė labai aiškią poziciją, kad jos turi būti pripažintos Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros.“

Apskritai Europos Tarybos pozicijoje dėl skaitmeninių žaliųjų pažymėjimų gan daug laisvumo suteikta šalims narėms, nes, kaip jau minėta, sveikatos sritis didele dalimi išlieka valstybių narių kompetencija.

Planas B

Vis dėlto ketvirtadienį įvyks dar vienas derybų raundas. Jei EP ir Tarybai nepavyks sutarti, tuomet gali kilti rimta grėsmė europiečių vasaros kelionių planams. Neoficiali derybų pabaigos terminas – iki pirmadienio, kai į Briuselį susirinks ES valstybių lyderiai.

Tiesa, yra ir planas B. Patys ES lyderiai Europos Vadovų Taryboje, kuri vyks pirmadienį–antradienį, gali perimti šį klausimą dėl COVID-19 pažymėjimų į savo rankas. Tačiau tokiu atveju, tikėtina, tai bus neprivalomo pobūdžio tvarka, todėl valstybės narės bus laisvesnės elgtis savo nuožiūra, ką, beje, jau dalis jų daro – nustato savo reikalavimus atvykstantiems tiek ES, tiek trečiųjų šalių piliečiams.

Planuota, kad keliones palengvinti galėsiantis ES skaitmeninis žaliasis pažymėjimas turėtų įsigalioti birželio mėnesį.

2021 05 20 15:15
Spausdinti