Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATSAKAS RUSIJAI
Vėl Lietuvos nesėkmė – patriarcho Kirilo nėra naujuose ES sankcijų sąrašuose?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Kremlin.ru
Vladimiro Putino (dešinėje) mėgstamas atlikėjas Nikolajus Rastorgujevas.

Nors Lietuva aktyviai siekia, kad „karo popas“, Rusijos patriarchas Kirilas, kuris po paskelbtos mobilizacijos išgarsėjo raginimais numirti kare, atsidurtų ES sankcijų sąrašuose, regis, jį ir vėl gelbėja ne Dievas, o Vengrija.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pranešė apie naują ES sankcijų paketą Rusijai dėl pseudoreferendumų okupuotose Ukrainos teritorijose, paskelbtos mobilizacijos bei grasinimų panaudoti branduolinį ginklą.

„Tiesiogiai reaguodami į naujausią Rusijos eskalaciją, pavyzdžiui, 300 tūkst. mobilizavimą į karą, siūlome priimti papildomas ribojamąsias priemones tiems asmenims, kurie remia invaziją į Ukrainą, padeda jai ar gauna iš jos naudos“, – trečiadienį kalbėjo J. Borrellis.

Pasak Politico.eu, į sąrašą pateko „rašizmo“ ideologas Aleksandras Duginas, kuris net savo dukters laidotuves panaudojo savo ideologijai skleisti ir raginti išplėsti karo veiksmus Ukrainoje. Taip pat taikyti sankcijas siūloma Vladimiro Putino mėgstamos grupės „Liube“ lyderiui Nikolajui Rastorgujevui bei didžiausio ginklų gamintojo „Kalašnikov“ akcininkui Alanui Lušnikovui. ES jau taiko sankcijas 1,3 tūkst. asmenų ir įmonių.

Estija šią savaitė teigė, kad prašys į sankcijas įtraukti patriarchą Kirilą. Jis Lietuvos dėka buvo įtrauktas dar į šeštojo ES sankcijų paketo Rusijai sąrašus, tačiau paskutinę minutę Vengrija pareikalavo jį išbraukti dėl esą religinės laisvės motyvo.

Taip pat taikyti sankcijas siūloma Vladimiro Putino mėgstamos grupės „Liube“ lyderiui Nikolajui Rastorgujevui.

ES valstybės sutiko, tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tuomet teigė, jog Lietuva nepasiduos ir toliau sieks, kad „karo popui“ būtų taikomos sankcijos.

„Yra pateiktas ir akivaizdus įrodymų paketas, kuriuo remiantis patriarchas Kirilas ir buvo įtrauktas, nes, neturint įrodymų, jis nebūtų patekęs, – birželį kalbėjo G. Landsbergis. – Tam buvo pritarę visi 27 valstybių ambasadoriai, kas įdomiausia – ir 27 valstybių vadovai. Na, akivaizdu, kad net politinis sutarimas buvo rastas. Dėl kokių motyvų (buvo išbrauktas – red. past.), negaliu atsakyti, nežinau. Bet tai leidžia mums sakyti, kad teisinį pagrindą turime, politinis sutarimas praktiškai buvo, tai galime bandyti jo ieškoti iš naujo.“

Liepos pabaigoje buvo priimtas naujas ES sankcijų Rusijai paketas, bet jame Kirilo nebuvo. Dabar pasiūlytame ES sankcijų pakete irgi, regis, jo nėra, nors neseniai jis pagarsėjo savo tiesioginiu kvietimu kariauti ir mirti Ukrainoje.

Per praėjusio sekmadienio pamokslą Kirilas, kalbėdamas apie karą Ukrainoje, teigė, kad auka „atliekant karinę pareigą nuplauna visas nuodėmes“, ir sukalbėjo maldą, kurioje prašė „šventosios Rusijos“ pergalės.

„Bažnyčia supranta, kad jei kas nors, vedamas pareigos jausmo, būtinybės įvykdyti priesaiką, lieka ištikimas savo pašaukimui ir žūsta atlikdamas karinę pareigą, jis tikrai atlieka pasiaukojimui prilygstantį veiksmą. Jis aukojasi dėl kitų. Todėl tikime, kad ši auka nuplauna visas žmogaus padarytas nuodėmes“, – skleidė propagandą „karo popas“.

Politico.eu praneša, kad, diplomatų teigimu, Budapeštas vis dar blokuoja patriarcho Kirilo įtraukimą į sankcijų sąrašus. Keistas sutapimas: prieš kelias savaites Vengrijos vicepremjerui Zsoltui Semjénui įteiktas Rusijos stačiatikių bažnyčios apdovanojimas – II laipsnio Šlovės ir garbės ordinas, kurį skyrė patriarchas.






2022 09 29 11:00
Spausdinti